Kako se župani sada nalaze pred potpisivanjem tripartitnog ugovora, između županija kao osnivača, ministarstva i bolnica – poučeni negativnim iskustvima od ranije – ponovno su obratili ministarstvu. Na sastanku su tražili od Vlade da se u ugovor ugradi dodatak po kojem će država podnijeti troškove bolnica.

SLAVONSKI BROD – Odlukom o ukidanju sanacija bolnica i njihovim vraćanjem osnivačima, županijske uprave našle su se pred velikim problemom.

Naime, dio bolnica trebalo bi se vratiti s dugovima većim nego li su ih imali kada su odlazile u postupak sanacije. Primjerice, slavonskobrodska bolnica “Dr. Josip Benčević” u sanaciju je ušla s obvezama od 62,92 milijuna kuna, a Opća bolnica Nova Gradiška, koja joj je poslije pripojena, s 18,2 milijuna kuna. Na dan 31. prosinca 2015. bolnica u Slavonskom Brodu imala je obveze u iznosu od 123,65 milijuna kuna iako je u sanaciji u nju uloženo 86 milijuna kuna.

– Nažalost bolnica u SB nikada nije bila sanirana kao neke druge bolnice. Da je HZZO platio brodskoj bolnici ono što su oni doista odradili situacija bi bila znatno drugačija. Ovako smo se našli u vrlo teškoj situaciji, na koju smo upozoravali i kada je donošen Zakon o sanaciji. Još tada smo pitali što će se dogoditi ako županijama vratite bolnice s dugovima većim nego li su bili ulaskom u sanaciju, ostali smo bez odgovora – kazao je župan Danijel Marušić.

Kako se župani sada nalaze pred potpisivanjem tripartitnog ugovora, između županija kao osnivača, ministarstva i bolnica poučeni negativnim iskustvima od ranije ponovno su obratili ministarstvu. Na sastanku su tražili od vlade da se u ugovor ugradi dodatak po kojem će država podnijeti troškove.

– U ovome trenutku kada se bolnice vrate županijama mi nemamo jamstva da neki od dobavljača neće poslati ovrhu, a kako bolnica nema novaca bit će ovršena Županija. Zato mi župani tražimo da se u tripartitni ugovor ugradi dogovor da će država podnijeti troškove. Tim više što smo mi konkretno ovdje u Brodu u prilično teškoj situaciji. Naime, sa 600 kreveta ‘pali’ smo na 400, što znači da nam se dotacija smanjuje za tih 200 kreveta. Ako više nema sanacija bolnica, nego se dug treba, kako je najavio sadašnji ministar, smanjiti iz tekućeg poslovanja, onda je normalno pitanje kakvo to poslovanje s manjkom od 200 kreveta treba biti da bi se nadoknadio akumulirani dug – kazao je župan brodsko-posavske Županije Danijel Marušić, dodajući kako će pokušati ustrajati u rješavanju ovog velikog problema s bolnicama.

tekst i foto: Sbplus

Komentari
Prethodni članakJoš jedna vrijedna donacija Udruzi “Hrabro dijete” / Foto
Sljedeći članakU Hrvatskoj 6. travnja počelo najveće istraživanje o kvaliteti studentskog života EUROSTUDENT VI.