Sutra, u nedjelju, 2. veljače, na blagdan Svijećnice, svečano će biti prenesena slika sv. Blaža, zaštitnika sela Tisovac, iz stare kapele u novosagrađenu crkvu.

Tom prilikom, na simboličan način, čitava zajednica će zahvaliti na službi dosadašnjem zvonaru, Ivi Radošiću koji je tu službu predano obavljao punih 40 godina. U naselju Tisovac, filijali Župe svetog Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, postoji
kapelica posvećena nebeskom zaštitniku sela, Svetom Blažu, stara stotinjak godina, koja je svojom pozicijom i veličinom potpuno neadekvatna tako da su svete mise slavljene u neprimjerenom prostoru društvenog doma.

Na inicijativu nekolicine mještana okupljenih u Udruzi sveti Blaž, krenulo se s realizacijom potrebnih predaktivnosti, s ciljem izgradnje nove crkve. Poslije ishođene suglasnosti Požeške biskupije i pribavljene građevinske dozvole, u svibnju 2017. godine tadašnji župnik mons Antun Prpić blagoslovio je temeljni kamen čime je simbolično započela gradnja nove kapele na zemljištu koju je za tu namjenu poklonio idejni začetnik akcije, Antun Valčić, koji s obitelji živi i radi u Švicarskoj.

Većinu radova s puno entuzijazma i s konkretnim aktivnostima prati i organizira vlč Ivan Nikolić, sadašnji staropetrovoselski župnik. Čitav prostor ima odličan arhitektonski potencijal kojim dominira nova kapela, pa se lokacija nakon određenih zahvata u krajobrazu nameće kao mjesto druženja svih stanovnika sela.

Sama kapela je građevina eliptičnog tlocrta površine 100 m2 s pripojenom sakristijom i zvonikom visine 15 metara. Do Uskrsa planiraju ugradnju vitraja na prozorima, postavljanje oltara i klecala. Međutim, već je sad uočljivo da je izborom materijala, rasvjetom i svim ostalim arhitektonskim rješenjima koja potpisuje Robert Klobučar, dipl. ing. arh. dobven decentan prostor koji upućuje na bitno – čin euharistijskog slavlja.

Radovi na izgradnji su se odvijali racionalno, sukladno prvenstveno financijskim mogućnostima udruge i uz veliko razumijevanje glavnog izvođača – tvrtke „Vodoprivreda d.d.” Nova Gradiška koja je izvela grubu gradnju. U radovima su sudjelovali i obrtnici novogradiškog kraja te mještani Tisovca u pojedinim fazama gradnje. Vrlo brzo je ovaj projekt, kao pozitivan primjer zajedništva, prepoznala i općina Staro Petrovo Selo koja je cijelo vrijeme značajno sudjelovala u financiranju radova. U 2018. godini Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije preko Programa ulaganja u zajednicu također je sudjelovalo u realizaciji projekta.  Gradnju su samozatajno pomogli i drugi ljudi dobre volje. Velik doprinos dali su članovi udruge Sveti Blaž koji su svake godine sudjelovali u organizaciji namjenskih dobrotvornih zabava u Švicarskoj. Prošle godine, tijekom pripremnih aktivnosti za posljednju zabavu, iznenada je preminuo predsjednik Udruge, Slavko Mulac. Zatečeni tim događajem i istovremeno svjesni svoje nemoći pred Božjom providnošću, svi su se okupili na Svetu misu zadušnicu za pokojnog Slavka. Misa je je prvi puta služena u novoj crkvi, koju je nesebično i s puno ljubavi i on gradio sa svojim prijateljima.

Podatci i fotografije: Stjepan Posavčević (Višnja Mikić)

Komentari
Prethodni članakPreventivna sjednica o koronavirusu: Stožer CZ Brodsko-posavske županije je u pripravnosti!
Sljedeći članakNizozemci iz Lipika: Na našoj farmi raste riža i stare jabuke