Općini Rešetari pripala je izuzetna čast da 13. ožujka ugosti predsjednika Vlade Tirola Antona Mattle sa suradnicima te visoke predstavnike Hrvatske vatrogasne zajednice. Radi se o projektu “Tirol za hrvatsko vatrogastvo”, projektu koji se provodi zadnjih 12 godina u kojem je austrijska pokrajina Tirol kupila vatrogasna vozila i poklonila ih Hrvatskoj, ukupno njih preko 250 koja su raspoređena po svim županijama.

Pomoć i potpora hrvatskom vatrogastvu od strane Vlade i Vatrogasne zajednice Tirol traje već niz godina i bez presedana je na međunarodnoj razini. Posebno hrvatsko dobrovoljno vatrogastvo, koje se nakon završetka rata 1995. godine suočilo s teškim organizacijskim i vatrogasno-tehničkim problemima, našlo je dugogodišnjeg partnera u Vladi i Vatrogasnoj zajednici Tirola, koja je velikim brojem pošiljaka pomoći, preko 250 vatrogasnih vozila, i osposobljavanja hrvatskih vatrogasaca pridonijela, da se teško vrijeme poslije Domovinskog rata moglo prebroditi tako da hrvatsko vatrogastvo danas predstavlja modernu strukturu s učinkovitim profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama. Kako bi se dogovorili detalji ovog hvale vrijednog događanja, u Rešetarima je jučer održan sastanak na kojem su nazočili najviši predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice na čelu s načelnikom Stožera za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mariom Starčevićem:

-Velika je to donacija koja je trajala ukupno 12 godina, nezabilježena u Europi i koja je pomogla velikom dijelu dobrovoljnih vatrogasnih društava da se oporave od posljednica ratnog djelovanja. Vlada Pokrajine Tirol je prepoznala potrebu da se pomogne dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja Hrvatske. Poslali su jednog izuzetnog čovjeka Petera Logara koji se upoznao sa stanjem na terenu i tako je to sve krenulo. Uspostavljeni su najprije prijateljski odnosi s vatrogascima Lipika, a nakon toga je krenula lavina prijateljstava s ostalim društvima diljem Hrvatske. Ne radi se samo o pukoj donaciji. Prije svake isporuke ide procjena vatrogasaca, provjera imaju li svu potrebnu infrastrukturu za donaciju, a sve to popraćeno je izuzetnim vatrogasnim prijateljstvima.

Općina Rešetari je dokaz da je ta njihova pomoć urodila plodom. S tim vatrogasnim vozilima, tim velikim brojem vatrogasnih vozila, opreme i tehnike mi smo dokazali da vatrogasci imaju snage i mogućnosti pomoći samo im treba dati “odriješene ruke” i isfinancirati ih. Kada su oni to dokazali, krenuli su i brojni projekti iz raznih fondova i izvora financiranja. Rešetari su dokaz tomu. Varogasna vozila, dom, oprema, sve čini jednu skladnu cjelinu s kojom se možemo ponositi – rekao je načelnik Stožera za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Starčević.

Više nego zadovoljan je i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga:

-Prije svega zahvaljujem se Vladi Pokrajine Tirol, Vatrogasnoj zajednici RH, Vatrogasnoj zajednici Brodsko posavske županije i svim uključenima u pilot projektu “Tirol za hrvatsko gospodarstvo” koji su kroz europsko sufinanciranje prepoznali naš projekt izgradnje Vatrogasnog doma u Rešetarima i pripremi doma u Gunjavacima. Nadasve, zbog pomoći Pokrajine Tirol u vatrogasnom opremanju dobili smo dva najbolja kamionska vozila za DVD Rešetari i jedno kombi vozilo za DVD Gunjavci. Procijenjena vrijednost tih vozila je preko tri milijuna kuna. Od tada traje naša suradnja s vatrogascima iz Pokrajine Tirol, stoga nam je izuzetno drago biti domaćinima jednog ovakvog vrijednog događanja. Općina Rešetari želi vratiti dobrovoljnom vatrogastvu mjesto koje zaslužuje – kaže načelnik Aga.

Komentari
Prethodni članakUčenice OŠ Ljudevita Gaja sudjelovale na Državnom prvenstvu u sportskom plesu
Sljedeći članakZIMSKI SLOGA KUP 2024.