POLICIJA PRETRAŽILA KUĆU I NAŠLA OPREMU

SLAVONSKI BROD / ZAGREB – Kako prvi doznaje Index, čiji članak u cijelosti prenosimo, policija je otkrila tko je haker koji je upao u sustav A1 i ukrao osobne podatke najmanje 100.000 korisnika tog telekoma.

Policija je posljednjih dana bila zatvorena kad je riječ o davanju službenih informacija oko rezultata istraživanja hakerskog napada i iznude na štetu A1 i korisnika tog operatora.

Međutim, Indexovi izvori potvrđuju kako je upravo danas policija značajno suzila krug oko digitalnih dokaza koje je proteklih dana intenzivno analizirala. Naime, danas je na području Slavonskog Broda policija pretraživala obiteljsku kuću mogućeg počinitelja te je, prema Indexovim informacijama, pronašla opremu kojom je djelo počinjeno.

Doznajemo i kako je osumnjičeni za hakerski upad i iznudu pola milijuna dolara u kriptovalutama tinejdžer.

Zatražili smo od MUP-a službenu potvrdu ove informacije, međutim, ostali su zatvoreni, navodeći da do dovršetka kriminalističkog istraživanja nisu u mogućnosti iznositi nikakve detalje.

Haker je od A1, podsjetimo, tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama kao uvjet da ne objavi osobne podatke korisnika na dark webu. Tražio je 150 ethereuma (ETH).

Haker je Indexu u petak navečer javio da mu u roku od 72 sata koji je zadao nije uplaćen traženi iznos te da je objavio podatke na dark webu. No, kada smo ga zatražili dokaz, više nije odgovarao.

A1 prijeti velika kazna

Nakon hakerskog napada u kojemu je ukraden dio osobnih podataka najmanje 100 tisuća korisnika, teleoperator A1 poslao je obavijest svima onima koji su oštećeni. Policija istovremeno intenzivno traga za počiniteljem na čemu radi posebni policijski odjel za kibernetički kriminal. Zasad nema novosti o policijskoj istrazi.

Svi čiji su podaci hakirani, dobili su obavijest iz A1. Riječ je o najmanje sto tisuća korisnika kojima poručuju da ne trebaju biti zabrinuti jer je riječ o osnovnim podacima koji su dostupni i drugdje, premda OIB baš i nije tako dostupan, a i to je podatak koji je procurio među raznim osobnim podacima koji su ukradeni poput imena i prezimena, adrese, broja telefona…

Agencija za zaštitu podataka pak provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperator napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Agencija za zaštitu osobnih podataka danas i sutra provodi nadzor kako bi ustanovili je li A1 dovoljno zaštitio podatke svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 milijuna eura ili 2% godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

Oštećeni korisnici na raspolaganju imaju tužbu

Ako se nepravilnost utvrdi, potrošači bi mogli podnijeti pojedinačne zahtjeve teleoperatoru za naknadu štete, objašnjava za tu televiziju Dijana Kladar, specijalizirana za prava potrošača.

“Ono što često pitaju koja bi to šteta mogla biti, na primjer možemo raspravljati o tome postoji li neka duševna bol, postoji li neki strah. Znači, činjenica je da potrošači sada sigurno strahuju što će se dogoditi s njihovim osobnim podacima, ali tu štetu morate dokazati, to nije samo tako. Šteta je nešto što se mora dokazati, ona ima određene elemente”, rekla je Kladar.

14. veljače 2022., 19.40
O slučaju se upravo oglasila i Policijska-uprava brodsko-posavska, čime je potvrđena informacija da je počinitelj sa slavonskobrodskog područja.
– Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska. Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1. Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska. Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja. – izvijestila je javnost glasnogovornica PU brodsko-posavske, Kata Nujić.
Komentari
Prethodni članakNovogradiški psiholozi s više sadržaja obilježavaju Tjedan psihologije
Sljedeći članakKada kreću isplate povrata poreza