Vikend sažetak

Tijekom vikenda, na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, evidentirano je 17 kaznenih djela.

Na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave zabilježeno je 14 prometnih nesreća, jedna s ozlijeđenom osobama i 13 s materijalnom štetom.

U području javnog reda i mira, evidentirano je šest događaja narušavanja javnog reda i mira.

Osobe koje su nezakonito ušle u RH namjeravao prevesti do Italije

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, 1. siječnja, u jutarnjim satima, na području Općine Donji Andrijevci, prilikom obilaska i nadzora državne granice zatekli su više stranih državljana bez dokumenata, koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku, dok je u blizini zatečeno teretno vozilo kojim je prethodno upravljao 35-godišnji državljanin Republike Srbije, a koji se dovodi u vezu s počinjenjem kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Kriminalističkim istraživanjem je potvrđena sumnja da je 35-godišnjak sukladno prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom za određeni novčani iznos namjeravao primiti u vozilo strane državljane, koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te iste prevesti do Italije. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su osumnjičenog uz kaznenu prijavu predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Prema stranim državljanima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Vezane vijesti o prethodnim slučajevima sprječavanja krijumčarenja osoba:

Policija poremetila planove dvojici krijumčara,

Još jedan krijumčar uhvaćen na djelu,

Uhvaćena četvorica koja su pokušala prokrijumčariti osobe,

Policijski službenici ponovno spašavali strane državljane iz rijeke Save,

VIDEO: Policijski službenici spašavali strane državljane iz rijeke Save,

Na staru godinu pucao iz vatrenog oružja

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Naime on se sumnjiči da je dana 31. prosinca oko 23 sata u dvorištu obiteljske kuće na području općine Nova Kapela iz pištolja koji posjeduje na dozvolu ispalio jedan hitac u zrak. Policijski službenici su alkotestirali 46-godišnjaka te mu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, dok mu je pištolj i 13 komada pištoljskog streljiva privremeno oduzeto. Protiv navedenog slijedi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Krivotvorena putovnica i vozačka dozvola Islamske Republika Pakistana

U ponedjeljak, 1. siječnja oko 14 sati, na graničnom prijelazu Slavonski Brod, na ulazu u Republiku Hrvatsku kontroliran je autobus bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka. Prilikom granične kontrole 49-godišnji državljanin Islamske Republike Pakistan je dao na uvid krivotvorenu putovnicu, te su policijski službenici u suradnji s djelatnicima carine u prtljazi navedenog pronašli i vozačku dozvolu I. R. Pakistan. Policijski službenici protiv 49-godišnjaka podnose kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave.

Pod visokim koncentracijama alkohola uzrokovali prometne nesreće

Dana 30. prosinca, u 20.20 sati, u Starom Slatiniku, dogodila se prometna nesreća koju je prouzrokovao 60-godišnji alkoholizirani vozač (s 1,87 promila alkohola u organizmu). Utvrđeno je da se 60-godišnjak, upravljajući osobni automobilom započeo kretati unatrag s namjerom uključivanja na kolnik, a uslijed čega je došlo do udara stražnjeg bočnog dijela automobila u prednji bočni dio osobnog automobila koji se nalazio (nepropisno) parkiran, a kojim je prethodno upravljao 62-godišnjak. U ovoj prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Policijski službenici su 60-godišnjaka zadržali u policijskoj postaji na otriježnjenju te protiv istog podnose prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok je 62-godišnjaku na mjestu događaja naplaćena novčana kazna.

Također jučer, 1. siječnja oko 14.15 sati u Slavonskom Brodu, na raskrižju Zapadne vezne ceste i Sjeverne vezne ceste dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom.

Policijskim očevidom je utvrđeno da je 63-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,93 promila upravljao osobnim automobilom Zapadnom veznom cestom od zapada u smjeru istoka. Do prometne nesreće je došlo tako što je 63-godišnjak započeo skretati u lijevo, odnosno na kolnik Sjeverne vezne ceste, a da pritom nije propustio vozilo iz suprotnog smjera (s prednošću prolaska) kojim je upravljao 61-godišnjak.

Protiv 63-godišnjaka je podnesena prekršajna prijava zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te je zadržan u policiji do otrježnjenja.

Pokušao prijeći granicu s 1,65 promila

U nedjelju 31. prosinca, oko 1.30 sati na graničnom prijelazu Slavonski Brod, na ulazu u Republiku Hrvatsku kontroliran je 38-godišnjak koji je upravljao s osobnim automobilom. Prilikom vršenja granične kontrole policijski službenici su posumnjali u alkoholiziranost vozača te su ga alkotestirali i utvrdili prisutnost alkohola od 1,65 promila u organizmu, dok daljnjim postupanjem i na traženje policijskih službenika isti nije predočio vozačku dozvolu. Nakon alkotestiranja 38-godišnjaku je u zdravstvenoj ustanovi izvađena krv i urin radi analize na alkohol, te će potom biti donesena pismena u vezi počinjenih prekršaja iz Zakona iz sigurnosti prometa na cestama.

Alkoholizirani biciklist pokušao pobjeći policiji

Policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, su dana 31. prosinca, u 1.45 sati, u Slavonskom Brodu, uočili su biciklista koji krivuda suprotnom prometnom trakom, a koji se na raskrižju Ulica Đure Pilara i Matije Gupca nije zaustavio na znak crvenog svjetla. Biciklist se također nije zaustavio unatoč naredbama policijskih službenika o zaustavljanju, već je nastavio vožnju da bi u jednom trenutku izgubio nadzor nad biciklom i pao na kolnik. Policijski službenici su mu odmah priskočili u pomoć, nakon čega se biciklist ustao, počeo galamiti te se dao u bijeg trčeći, no policijski službenik ga je sustigao te budući da je pružao aktivan otpor nad istim su primijenjena sredstva prisile. Utvrđeno je da se radi o 27-godišnjaku, koji je pritom vrijeđao i omalovažavao policijske službenike. Alkotestom je u organizmu 27-godišnjaka očitana koncentracija alkohola u iznosu od 2,15 promila te je zadržan u policijskoj postaji na otriježnjenju. Liječničkim pregledom  je utvrđeno da nema ozljeda i da je sposoban za daljnji postupak u policiji. Policijski službenici protiv 27-godišnjaka podnose optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Komentari
Prethodni članakOpćina Nova Kapela nastavlja sa stambenim zbrinjavanjem mladih
Sljedeći članakVečeras u kinu “Aquaman i izgubljeno kraljevstvo”