U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, Umjetničke radionice Heferer – Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira, župnog ureda Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, Grada Nova Gradiška i novogradiškog ogranka Matice hrvatske sinoć su u crkvi sv. Terezije Avilske Novogradiščani i svi ljubitelji glazbe imli prigodu uživati u još jednom vrhunskom glazbenom doživljaju – koncertu na orguljama.

Umjetnička radionica Heferer pokrenula je 1994. godine, u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb, ciklus koncerata na orguljama diljem Hrvatske, pod nazivom „Orgulje Heferer“ i to na orguljama koje je Radionica Heferer obnovila. Tako firma Heferer, kao „dinastija plemenitog orguljskog zvuka“, svake godine oživljava bogatu hrvatsku orguljarsku baštinu, a glazbenoj javnosti, domaćoj i svjetskoj, omogućuje neponovljiv doživljaj veličanstvenih i raskošnih zvukova „kraljice instrumenata“.“

Ove godine nastupili su naš sugrađanin višestruko nagrađivani tenor Matej Predojević Petrić i na orguljama istaknuti hrvatski orgljuljaš Mario Penzar.

Matej Predojević Petrić pjevanje je usavršavao kod eminentnih vokalni pedagoga poput Dunje Vejzović, Tomislava Mužeka, Francisca Araize, Snježane Bujanović Stanislav, Stojana Stojanova i drugih. Trenutno je student pete godine integriranog prijediplomskog i diplomskog studija pjevanja u klasi prof. Dunje Vejzović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je više nagrada na državnim i međunarodnim natjecanja, a posebno, kako ističe, izdvaja 1. nagradu i specijalnu nagradu organizatora natjecanja na međunarodnom pjevačkom natjecanju „Lazar Jovanović” u Beogradu. Nastupa na mnogobrojnim projektima, koncertima te gala opernim koncertima kao solist uz pratnju korepetitora, zborova i orkestara muzičkih akademija u Puli i Zagrebu, hrvatskog komornog orkestra, orkestara zagrebačkoga i riječkog narodnog kazalište te uz orgulje na koncertima iz serije koncerata orguljaškog festivala Heferer.

– Zahvaljujući Koncertnoj direkciji Zagreb i Heferer festivalu koji je najveći orguljaški festival u Hrvatskoj tijekom godine organizira se niz orguljaških koncerata, pa tako i ovaj u Novoj Gradiški. S Heferer festivalom sam već surađivao na otoku Rabu i Klanjcu i nedavno me je gospodin Heferer pitao želim li nastupati u svom rodnom gradu. Nisam dvojio, odmah sam pristao. To je uvijek lijepo, kući je uvijek pozitivno ozračje, ali ujedno i velik ispit pred domaćom publikom. Zadovoljstvo je neizmjerno vidjeti ponovno svoje drage prijatelje, obitelj, sugrađane i nastupiti pred njjima – s osmijehom kaže Matej Predojević Petrić.

Istaknuti hrvatski orguljaš Mario Penzar profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu:

– Predajem glavni predmet Orgulje i poznavanje orguljske literature kao redovni profesor u trajnom zvanju. Bio sam predavač na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku od samoga početka, punih petnaest godina. Na toj školi više nisam aktivni predavač, ali mi je iznimno drago vidjeti moje bivše studente koji su me kao predavači zamijenili na tom najvažnijem orguljaškom seminaru u Hrvatskoj. Interes za orgulje među mladima postoji i vrijedno je napomenuti da danas u Hrvatskoj imamo velik broj sjajnih mladih glazbenika koji svojim umjetničkim radom pridonose obogaćivanju hrvatske glazbene scene. Orgulje su poput ljudi. Svaki instrument je jedinstven i različit od svih drugih i svaki od njih ima jedinstven zvuk te pruža brojne mogućnosti za stvaranje glazbe – kaže Penzar.

Novogradiščani su sinoć ponovno imali prigodu uživati u vrhunskom glazbenom događanju u sjajnoj sinergiji izvođača i akustičnog sakralnog prostora crkve svete Terezije Avilske. Potvrda svega bio je pljesak odobravanja posjetitelja i niz pozitivnih, dobrih vibracija koje su posjetitelji zasigurno ponijeli s koncerta.

 

no images were found

Komentari