Kao i svake godine, danas, 7. travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. godine obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore.

Ključne poruke svjetskog dana zdravlja 2024. godine:

  1. Upoznajmo svoja zdravstvena prava, je svatko ima pravo na sigurnu i kvalitetnu skrb bez ikakve diskriminacije; na privatnost i povjerljivost svojih zdravstvenih podataka; na informacije o svom liječenju i informirani pristanak te na tjelesnu autonomiju i integritet.
  2. Donosimo odluke o vlastitom zdravlju.
  3. Zaštitimo svoje pravo na zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, jer svatko bi trebao imati pristup zdravstvenim uslugama koje su mu potrebne, bez suočavanja s financijskim poteškoćama. Apelirajte na političke vođe, pridružite se zdravstvenim zajednicama koje zahtijevaju djelovanje, sudjelujte u peticijama i raspravama da bi ostvarili to svoje pravo.
  4. Promicanje prava na zdravlje je temeljni stup naših širih ljudskih prava.

Poštivanje našeg prava na zdravlje znači poštivanje naših prava na pristup sigurnoj pitkoj vodi, čistom zraku, dobroj prehrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim radnim uvjetima i slobodi od nasilja i diskriminacije.

Foto: Pixabay

Izvor: HZJZ

Komentari
Prethodni članakObavijest o zatvaranju prometa u Ul. I. Gundulića
Sljedeći članakPogledajte u novogradiškom kinu dramu – PAMTIM SAMO SRETNE DANE