Svjetski dan prve pomoći već se tradicionalno obilježava 12. rujna, ali ove godine pod temom „Prva pomoć i starenje stanovništva“.

Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sva nacionalna društva diljem svijeta obilježiti će Svjetski dan prve pomoći. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći održat će se  u petak, 11. rujna od 10 do 12 sati na Trgu u centru grada.

Naše društvo Crvenog križa u Novoj Gradiški planira kroz pokaznu vježbu ekipa Mladeži Crvenog križa prikazati pružanje pomoći unesrećenima. Uz Crveni križ i djelatnici Policijske postaje, Hitne medicinske i Patronažne službe uzet će učešća u ovoj manifestaciji i tako ćemo  zajedno podsjetiti naše građane na važnost pružanja prve pomoći, dok će Patronažna služba građanima mjeriti tlak i šećer u krvi.

U 2015. godini se kroz temu „Prva pomoć i starenje stanovništva“ želi educirati osobe starije životne dobi o prevenciji njihovog ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći, a prema očekivanim promjenama u toj životnoj dobi. Na taj način starije osobe osposobljavaju se za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoć sebi i drugima.

Iz Hrvatskog Crvenog križa Nova Gradiška ističu kako bi se trebao uključiti što veći broj ljudi, da bi se osposobilo što više osoba za pružanje prve pomoći, što je važno u spašavanju života kao i u smanjenju štetnih posljedica nesreća koje se događaju svakodnevno u svim životnim aktivnostima.

Autor: Helena Vlaović

Komentari