“Glazba izražava ono što ne može biti stavljeno u riječi i ono što ne može ostati prešućeno”

Slažete li se da nema ničega na svijetu kao kada čujete zvuke vaše omiljene pjesme? Ulazi nam ravno u uši i glavu i tjera tijelo na kretanje u ritmu glazbe ili vas možda zvukovi omiljene melodije odvedu na putovanje na daleka mjesta i druga vremena kada se prisjetite prošlih vremena i ljudi koji više nisu oko vas. Neke od naših omiljenih pjesama ne samo da nam popravljaju raspoloženje, nego nas mogu podići iz depresije i žalosti. Glazba čini da se ružan dan ne čini više tako strašnim.
Svjetski dan glazbe slavi glazbu u svim svojim oblicima i utjecaju koji je imala još uvijek ima na svijet i ljudski duh.

Povijest Svjetskog dana glazbe

Glazba postoji još od kad je čovječanstvo otkrilo glas. Svaka kultura svijeta ima svoj oblik glazbe odijeljen i jedinstven prema svome području, poput jezika i kuhinje. U svakom dijelu svijeta postoje različite skale i glazbeni formati koji stvaraju oblik glazbe s vlastitim potpisom. Kada se tome još dodaju kulturne teme, raznolikost instrumenata i oblika glasovnog pjevanja koji se mogu povezati s njom, glazba je uistinu beskonačna avantura. Svjetski dan glazbe slavi ovu avanturu i one koji se usude upustiti u nju.

Kako slaviti Svjetski dan glazbe

Najbolji način kako proslaviti Svjetski dan glazbe jest provesti dan slušajući sve vaše stare favorite, i ako zaista osjećate avanturistički započnite s istraživanjem glazbe različitih kultura i izvođača, bilo to na starim pločama koje možda kupe prašinu na tavanima i podrumima ili sada modernom YouTube-u. Možete istražiti recimo finsku i mađarsku, talijansku ili oak mongolsku glazbu, a zatim početi kopati i po narodnoj. S modernim izvorima informacija sada je lakše je nego ikad istražiti panoramu glazbenih iskustava koje svijet nudi, a sve to možete učiniti iz udobnosti vlastitog doma. Naravno, uvijek možete pokupiti instrument i početi dodavati vlastiti glas u zbor ili jednostavno uživati u glazbi na Domaćem radiju.

Autor: Lora Jurišić/Foto:Ilustracija

Komentari
Prethodni članakPoloženi vijenci u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe / photo
Sljedeći članakDvadesetogodišnjaci uzgajali i prodavali drogu