Svjetska turistička organizacija (UNWTO) uvrstila je Slunj na listu 54 najbolja turistička sela u svijetu – prenosi portal N1.

UNWTO najbolja je turistička sela u svijetu proglasio ovog tjedna na Generalnoj skupštini odabravši ih na pozivnom natječaju na koji se prijavilo gotovo 260 ruralnih odredišta u svijetu. Među svima njima 54 su, uključujući i Slunj proglašeni najboljima, a još 20 ih je uvršteno u program nadogradnje.

Riječ je, kako je objavljeno, o o selima i manjim gradovima u ruralnim područjima koja su vodeća u njegovanju ruralnih područja, očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kulinarskih tradicija.

Iz Svjetske turističke organizacije naglasili su kako turizam može biti možćna snaga za inkluzivnost i osnaživanje lokalnih zajednica, a ovu su inicijativu pokrenuli 2021. godine kao dio programa “Turizam za ruralni razvoj”, kojim se potiče razvoj turizma u ruralnim područjima, ali i borbi protiv depopulacije u njima i za unapređenje inovacija i integraciju lanca vrijednosti kroz turizam i održive prakse.

Glavni kriteriji bili su, između ostalog: kulturni i prirodni resursi i njihovo očuvanje, ekonomska, društvena i održivost okolišta, razvoj turizma, upravljanje turizmom, zdravlje i sigurnost.

S novih 74 sela ta je mreža povećana na 190, a osim Slunja među 54 najbolja za 2023. su još primjerice Al Sela iz Jordana, Barrancas u Čileu, Cantavieja u Španjolskoj, Dongbaek u Republici Koreji, Ericeira u Portugalu, Jalpa de Canovas u Meksiku, Lerici u Italiji, Morcote u Švicarskoj, Schladming u Austriji, Şirince u Turskoj, Tokaj u Mađarskoj, Zhagana u Kini i druga. 

Koje selo ili mali grad u Slavoniji biste vi predložili kao najljepše?

Foto: www.slunj.hr

Komentari
Prethodni članakPrometna nesreća na križanju ulica Zrinskih, Potočne i Miroslava Kraljevića
Sljedeći članakUčenici na planinarskom izletu na Dilj goru