Danas je u Domu kulture u Novoj Gradiški temeljem Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana sprječavanja nasilja nad ženama održan program i projekcija igrano-dokumentarnog filma. Film je posvećen 17-godišnjem Miroslavu Tunjiću iz Županje, koji je 14. studenog 2010. godine preminuo kao žrtva nasilja.

U edukativno namjenskom filmu, mladi koji su glavni sudionici projekta „Živim život bez nasilja“, primarne ciljeve prevencije su obradili kao spoj dokumentarnih snimki i igranih dijelova. Cilj je ukazati na trajne posljedice koje nasilje ostavlja i potaknuti zajednicu na sustavni angažman u izgradnji kulture nenasilja.
Citat iz ovog filma: „Bio je u 17. godini života! Bio je omiljen …i među starima i među mladima, dobrodušnog osmjeha, kojeg je poklanjao svima! Nije volio konflikte, volio je glazbu, volio je ljude. I nikad nije nikome ništa nažao učinio. Njemu su učinili!!! Zašto? Zašto se uopće događa zlo.“

Nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja” provodi se od 2010. godine u suradnji i s organizacijama civilnog društva, umjetnicima te javnim osobama koji promiču odgovorno ponašanje. Projekt sadrži tri komponente: interaktivne radionice, umjetničko-edukativni program koji uključuje predstavu Zijaha Sokolovića „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, kao i interaktivnu parlaonicu. Usmjeren je na učenike sedmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske sa svrhom prevencije nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama. Prošle školske godine provodio se u 46 osnovnih škola, a u pet godina u projekt je bilo uključeno oko deset tisuća djece. 2013. godine u Vilniusu, u Litvi , Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) Projekt „Živim život bez nasilja“ je nagradila u kategoriji najboljeg projekta primarne prevencije.

Svoj prošlogodišnji dio projekta prezentirali su učenici OŠ Ljudevita Gaja s voditeljicom projekta Mirelom Tomić, a također i Matija Ozdanovac svoj literarni uradak. Na kraju programa u ime Grada, dogradonačelnica Ljiljana Lukačević dodjelila je priznanja učenicima koji su sudjelujući u projektu, kroz svoje likovne uratke iskazali vlastitu impresiju o temi nenasilja, kao i učenicima koji su se osobnim angažmanom istaknuli u prevenciji od nasilja, a ove godine to su Marta Kekez iz Osnovne škole “Mato Lovrak” i Lucija Šebelić iz Osnovne škole Ljudevita Gaja.
Umjetnički dio programa upotpunili su učenici glazbenog odjela gradske Osnovne škole “Mato Lovrak” Amalija Tkalčec, Martina Babić i Nika Margetić.

no images were found


 

Komentari
Prethodni članakForum žena SDP-a Nova Gradiška
Sljedeći članakU Kovačevcu ploče s oznakama / Foto