Pitomo i nadaleko poznato mjesto uz rijeku Savu, mjesto Davor službeno je dobilo šetnicu posvećenu svome herojstvu, svojim herojima, Šetnicu hrvatskih branitelja.

Premda šetnica na nasipu uz rijeku Savu čvrsto stoji još od prošle godine, kao što i godinama isti nasip čvrsto brani svoje mjesto, za službeno otvorenje šetnice koja ujedno predstavlja i spomenik Davorskim vitezovima čekao se pravi trenutak.
Kako i sama stara uzrečica govori “sve u svoje vrijeme” došlo je vrijeme, došli su pravi ljudi, okupili su se žitelji mjesta i svečanom otvorenju spomenika hrvatskim braniteljima mjesta Davor, ali i same šetnice ništa nije moglo stati na put.

U skromnom i emotivnom programu, onakvom kakvi mještani Davora u suštini i sami jesu u organizaciji Općine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja ministar Tomo Medved službeno je otvorio spomen obilježje koje nosi naziv Šetnica hrvatskih branitelja.

Velika je simbolika utkana u kilometarsku šetnicu koja se proteže nasipom Davora, a iz koje niče 19 jarbola, onaj veliki centralni za sve heroje Domovinskoga rata i njih 18 manjih, za svakog Davorskog viteza koji je svoj život utkao u temelje suverene i slobodne Republike Hrvatske.

– ”Iznimno sam radostan što svjedočim ovom predivnom činu u Davoru. Otvaramo šetnicu koja će ujedno biti i u ulozi obrane od poplave, ali više od toga ona će biti simbol i sjećanje na naših 18 hrabrih hrvatskih branitelja iz Davora koji su svoj život podarili za slobodu koju danas uživamo. Budimo ponosni na svoju prošlost, budimo spremni na izazove koje nam donosi sadašnjost, ali svakako s optimizmom i s vjerom krenimo snažno izgrađivati našu još bolju budućnost” – poručio je Medved

Proglašenju Šetnice hrvatskih branitelja otvorenom prethodila je i sveta misa u mjesnoj crkvi, te svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća od strane visokih uzvanika svečanosti među kojima su bili osim ministra Tome Medveda, zamjenik župana Brodsko posavske županije Damir Mirković, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, brigadni general u miru Mladen Mikolčević, te zajedno sa brojnim svojim mještanima domaćin svečanosti načelnik općine Davor, Đuro Anđelković.

Tuga, sjeta, pijetet, ali i ponos prožimali su se kroz mjesto dok se minutom šutnje odavala počast Davorskim vitezovima, dok se intonirala Himna Republike Hrvatske, dok se emotivnim govorima otvaralo Šetnicu, dok se za sve heroje ovoga mjesta molilo.

Molitva je ono što je održavalo vjeru u pobjedu u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu u Davoru složili su se žitelji ovoga mjesta, a s njima i njihov ponosni načelnik Đuro Anđelković

– ”Napokon smo dočekali i taj dan. Kada smo u situaciji i imamo apsolutno sve dozvole da ovu šetnicu možemo i službeno otvoriti. Davno je to krenulo, propitkivali smo se je li to uopće moguće, ali kako vidimo, moguće je. Šetnica nam ostaje kao trajno sjećanje na naše vitezove, dok je svijeta i vijeka, dok je Davora. Ovo je i obrambeni zid koji nas čuva od rijeke Save, a spomen ploče s imenima naših branitelja ovdje su da nas vječno štite, kao što su to činili kada je bilo najpotrebnije. Dali su za nas ono najvrjednije, život i za to im beskrajno hvala.” – izjavio je Anđelković

Po završetku službenog dijela otvorenja, uslijedio je blagoslov 19 spomen ploča Šetnice hrvatskih branitelja te odlazak visokih uzvanika predvođenih ministrom hrvatskih branitelja do pojedine spomen ploče kako bi dali počast svakom od palih Davorskih vitezova, ali i njihovim obiteljima koji ih nikada nisu i neće prežaliti.

Davoračka kolona sjećanja popraćena je molitvom okupljenih mještana i prigodnom pjesmom u izvedbi KUD-a Matija Antun Reljković kako bi se na što svečaniji način pokazalo koliko je Davorcima, ali i svim drugim okupljenim putnicima namjernicima uistinu stalo do onih ljudi zbog kojih je njihovo mjesto ostalo njihovo.

Zaslužili su mještani Davora svoj simbol obrane u Domovinskome ratu, kako oni živući tako i oni koji na žalost slobodu nisu dočekali nego za nju život dali, a to su: Miroslav Šišić, Željko Ćelepirović, Ivan Gelemanović, Goran Mihić, Josip Marjanović, Jurica Dević, Dragan Benić, Nevenko Olića, Tihomir Dević, Miroslav Butumović, Branko Pišonić, Zvonko Benić, Ljubomir Dakić, Mario Štivin, Ivica Ivančić, Nikola Ciprić, Ljubomir Relković i Dragutin Gelemanović.

Vječnu hvalu i slavu uputili su mještani i uzvanici njima, herojima Davora, Davorskim vitezovima, ali i riječi hvale dali su mještani svima onima zaslužnima da se isti heroji ne zaborave.

Ovaj spomenik ostat će trajno naslijeđe ovog ponosnog malog mjesta i mještana, simbol herojstva u prošlosti, stup obrane u sadašnjosti i motivacija budućnosti.

Komentari
Prethodni članakGrad i općine uložile pola milijuna kuna u Novogradišku bolnicu: Čelnici obišli i pohvalili napredak radova
Sljedeći članakPredstava MetODA za brak Hit teatra stiže u Dom kulture