Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima te kod prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas se obilježava Dan grada i blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Prigoda je to za osvrt na sve učinjeno u proteklom programskom razdoblju te dodjelu najviših gradskih priznanja, Nagrade Grada, Grba Grada i Medalje Grada zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Nakon intoniranja državne himne, svečanu je sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška otvorila predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić, a potom su prezentirani brojni realizirani gradski projekti.

– Svim Novogradiščankama i Novogradiščanima želim sretan Dan grada i blagdan župe. Mislim da se možemo pohvaliti nizom uspjeha u gradu Nova Gradiška kako na području razvoja komunalnog gospodarstva, infrastrukture, ali i u području društvenih djelatnosti. Doista mislim da možemo sve ovo što je napravljeno u gradu biti ponosni – istaknula je predsjednica Gradskog vijeća Rakas Vujčić.

„Žena zaželi, žena radi”, program zapošljavanja žena, projekt u vrijednosti 6.658.829,00 kuna; projekt prekogranične suradnje sa Srbijom BIOSOL, korištenje biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora za održivu i učinkovitu energiju vrijedan 997.647 eura; projekt prekogranične suradnje sa Srbijom 2, vrijedan 541.795 eura, projekt prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom za koji je prijava u tijeku, vrijedan 300.000 eura, a odnosi se na prijenos znanja i dobrih praksi iz područja CNC tehnologije, robotike i mehatronike te uspostavljanje zajedničkog trening centra s virtualno komponentom, samo su neki od dosega u području gospodarstva Nove Gradiške.

Gradsko vijeće Grada Nova Gradiška donijelo je Odluku o otpisu dugova fizičkim osobama kojom će biti obuhvaćeno 1600 ovrha i otpisana dugovanja u iznosu od 1.800.000,00 kuna, još jedna je činjenica koja je istaknuta.

U pripremi i provedbi su i projekti: prenamjene vojarne koju je Republika Hrvatska darovala Gradu, projekt vrijedan 11.790.000,00 kuna; Grad je sufinancirao uređenje pročelja više stambenih zgrada u privatnom vlasništvu u vrijednosti 200.000,00 kuna. Tu je i energetska obnova vrtića „Maslačak”, projekt ukupne vrijednosti 2.935.275,00 kuna; završen je projekt energetske obnove Doma kulture vrijedan 2.796.240,00 kuna. U radove na obnovi i opremanju unutrašnjeg prostora Doma kulture uloženo je 500.000,00 kuna. Među projektima je i obnova pročelja zgrade starog suda, katastra, ukupne vrijednosti 1.800.000,00 kuna. Uređenje sjevernog i zapadnog pročelja zgrade starog suda i uređenje potkrovlja muzeja ukupne vrijednosti 832.446,00 kuna, također je jedan od kapitalnih projekata.

Uspješno su riješeni imovinsko pravni odnosi kupnjom nekretnina za rekonstrukciju Ulice Ivana Domca, vrijednost investicije je 2.570.000,00 kuna. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođene su građevne dozvole za rekonstrukciju Ulice braće Radića, radovi su pri dovršetku, ukupna je vrijednost projekta 2.100.000,00 kuna.

Završen je projekt energetske obnove zgrade NK „Sloga” vrijedan 666.724 kuna, u tijeku je ishođenje građevne dozvole za rekonstrukciju tribina, izgradnju nadstrešnice, tribina i rasvjete na stadionu NK „Sloga”. Ishođena je građevna dozvola za Sportsko rekreacijski centar u naselju Slavča, vrijednost projekta 935.000,00 kuna, izrađena je projektna dokumentacija i podnesen zahtjev za izdavanje građevne dozvole za obnovu i rekonstrukciju rukometnog stadiona Nova Gradiška, a pripremljena su i tri projekta energetske obnove javnih zgrada u vlasništvu grada, Društvenog doma, Remonta i Prekršajnog suda.

Zaključen je ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju studentskog kampusa u Novoj Gradiški, ishođena građevna dozvola za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Gradske uprave, završena je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice slavonskih graničara. Izrađeni su idejni projekti i ishođena lokacijska dozvola za uređenje Cvjetnog trga u Novoj Gradiški, završeni radovi na uređenju sjeverne strane Trga kralja Tomislava.

Tu su i radovi na izgradnji kružnih tokova na križanju Trga kralja Tomislava, Dieneševe i Gajeve ulice, vrijedni 2.110.000,00 kuna. Pri kraju je izmjena i dopuna rasvjetnih tijela na području cijelog grada, led rasvjeta, projekt vrijedan 5.910.000,00 kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prihvatilo je projekt „I naš grad razvrstava otpad”, vrijedan 384.000 kuna. Izvršena je prijava za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje korisnog otpada ukupne vrijednosti 2.533.505 kuna. Tu je i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta Šagulje Ivik, vrijedan 6.790.934 kune.

U tijeku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju kompostane u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, u tijeku je i ishođenje građevne dozvole za sortirnicu korisnog otpada vrijedne 6,5 milijuna kuna.

Grad Nova Gradiška se uključio i u projekt uređenja šetnice uz vodotok Šumetlice, u suradnji s Hrvatskom vojskom realiziran je projekt uklanjanja ruševina nastalih ratnim djelovanjem u gradu.

Značajne su i aktivnosti na programu poticanja razvoja turizma; tu svakako treba apostrofirati „Vrata Slavonije”, Centar za posjetitelje, ukupne vrijednosti 1.050.000 kuna.

Tijekom godine Grad Nova Gradiška je isplaćivao potpore za obitelji novorođene djece, osigurao poklon pakete svim polaznicima prvih razreda osnovnih škola, financirao ljetovanje 64-ero djece, financirao kupnju likovnih mapa i kutija za tehnički pribor, isplatio nagrade učenicima gradskih škola za osvojena mjesta na Državnim natjecanjima, osigurao financijska sredstva za informatizaciju i nabavu opreme u školama, stipendirao 24 studenta i 14 učenika. Tu su i brojni programi razvoja civilnog društva, programi socijalne skrbi i još puno toga – istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Vinko Grgić.

– Industrijski park, razvoj gospodarstva i nova zapošljavanja su nam prioritet. U središnjoj smo fazi realizacije Tehnološkog inkubatora, tu je i projekt fotonaponske elektrane „Biosol”.

Do kraja godine znat ćemo hoćemo li proći na velikom projektu CEKOM-a, projekta vrijednog 109 milijuna kuna. Tu su i besplatne edukacije u Industrijskom parku, projekt prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom vrijedan 2,4 milijuna kuna kroz koji će biti realizirano pola sredstava u edukaciju, a pola u opremu. Danas u Novoj Gradiški imamo 600 nezaposlenih ljudi i 4900 zaposlenih, to je velika stvar – dodao je Grgić.

– Svim žiteljima našeg grada želim sretan Dan grada i blagdan župe. Čestitam na svemu učinjenom aktualnoj gradskoj vlasti, gradskim vijećnicima, posebno se zahvaljujem dobitnicima gradskih priznanja – kaže župan Danijel Marušić.

– Čevrti puta sam u ovom gradu koji pokazuje da brine o budućnosti svojih mladih. Budućnost stvaramo svakog dana, radom i istinskim nastojanjima za boljitak. Sve ovo se događa u Novoj Gradiški – dodao je, između ostalog, predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić.

– Čestitke aktualnoj gradskoj vlasti, vijećnicima i svim Novogradiščanima u povodu današnjeg dana. Sve ovo što radite u gradu je respektabilno i vrijedno poštovanja i samo tako nastavite – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Današnjoj su svečanosti bili nazočni brojni gosti i uzvanici, potpredsjednik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić, saborski zastupnik Davor Vlaović, saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, župan Danijel Marušić sa suradnicima. Među gostima su bili i predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška Ljepša Rakas Vujčić, zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić, bivši gradonačelnici Nove Gradiške Josip Vuković, Josip Mikšić i Davorin Slišurić, aktualni gradonačelnici Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, Ogulina Dalibor Domitrović, Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, brigadni general u miru Mladen Mikolčević, zamjenik generalnog direktora „Hrvatskih voda” Davor Vukmirić, gradski i županijski vijećnici, načelnici općina, predstavnici braniteljski i civilnih udruga, predstavnici crkvene vlasti, direktori ustanova i institucija. Svi nazočni govornici osvrnuli su se na aktualna postignuća u gradu Novoj Gradiški, čestitali aktualnoj gradskoj vlasti i laureatima, dobitnicima ovogodišnjih priznanja.

Dodijeljena najviša gradska priznanja

Kao i svake godine u prigodi Dana grada dodijeljena su i najviša gradska priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Počasnim građaninom Nove Gradiške proglašen je suvremeni hrvatski autor Miro Gavran:

Nagrade Grada Nove Gradiške dobili su ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška Mijo Matošević i Gimnazija Nova Gradiška.

Grb Grada Nova Gradiška dobili su Branko Bešlić, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marka Kovre i „Megaplast” d.o.o. Ljupina.

Medalje Grada Nova Gradiška dobili su Nikola Batinić, Andrej Lucić, Zrinko Kapetanić, Franjo Pavlović, Đurđa Trupinić, Verica Vuković, Ivana Žulj Terzić i Karate klub Nova Gradiška.

U ime nagrađenih zahvalio se počasni građanin Nove Gradiške Miro Gavran.

– Ova priznanja nas obvezuju da i u budućim našim djelima uznastojimo afirmativnom razvoju Nove Gradiške, grada koji nam je puno pomogao – istaknuo je, između ostalog, Gavran.

U glazbenom dijelu svečane sjednice Gradskog vijeća sudjelovali su članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar” i Vokalne skupine „Aurora”.

 

Komentari
Prethodni članakAndrej Lucić na velikom skupu Hrvata u Austriji: Potrebno nam je zajedništvo!
Sljedeći članakPoraz stolnotenisača “Strmca”