Jučer je svečanim programom u Slavonskom Brodu obilježen Dan Brodsko-posavske županije. Obilježavanje je započelo misnim slavljem u Crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskome Brodu, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški.

Središnja svečanost današnje proslave nastavljena je svečanim programom u prostoru Glazbene škole Slavonski Brod. Prisjećajući se 15. travnja 1993. godine, kada je konstituirana prva Županijska skupština kao predstavničko tijelo županije, Brodsko-posavska županija obilježila je svoj dan. Uz dodjelu nagrada najzaslužnijim pojedincima koji svojim djelovanjem doprinose razvoju Županije, podsjećanje na ratne 90-te, prve lokalne izbore kao i vrijednu godišnjicu osnivačke skupštine, bila je to prigoda i za rekapitulaciju učinjenoga, ali i najavu novih planova s ciljem još boljeg i kvalitetnijeg pozicioniranja ovog dijela Hrvatske kao i promocije njenih brojnih kapaciteta, o čemu su više govorili potpredsjednik Županijske skupštine g. Berislav Balen i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.

Svečanoj sjednici uz čelne ljude Županije, predstavnike Općina, udruga i institucija, nazočili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković, ministrica Marija Vučković i ministar Gordana Grlića Radmana, Izaslanica Hrvatskoga sabora gđa. Ankica Zmaić, zastupnice u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk i Marina Opačak Bilić, državna tajnica gđa. Dunje Magaš, ravnatelj SAFU g. Dragan Jelić, predstavnici (visoko) obrazovnih ustanova i vjerskih zajednica, policije, žurnih službi, udruga i institucija, župani i zamjenici župana prijateljskih županija, načelnika i gradonačelnike.

“Iznimno sam ponosan što imam privilegiju biti na čelu županije koja spaja puteve, granice, obale i države, a koja danas, svojom punom dužinom, stoji na braniku granice Europske unije i Šengenskog prostora. Vizija razvoja Brodsko-posavske županije usklađena je s nacionalnim vrijednostima i načelima. Ona je tradicionalno središte industrije i poduzetništva, sa snažnim zamahom ka zelenom, inovativnom i digitalnom gospodarstvu i zadovoljnom društvu. Sinergijom i suradnjom Županije, državnih tijela i jedinicama lokalne samouprave kontinuirano se radi i ulaže u uspostavu i razvoj poduzetničke infrastrukture. Uz značajan broj obrta, obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, Županija smo koja se ponosi kvalitetnom mrežom suvremeno opremljenih bolničkih ustanova, energetski obnovljenim osnovnim i srednjim školama, ali i Županija koja je snažno orijentirana ka visokom obrazovanju i tehnologijama.”, istaknuo je župan dr.sc. Danijel Marušić u svom govoru.

Dobre rezultate Brodsko posavske županije i kvalitetnu sinergiju s Vladom i ministarstvima, bez koje nema ni napretka Slavonije u cjelini, pohvalio je i premijer Plenković, podsjećajući kako je politika ravnomjernog regionalnog razvoja utkana u sve Vladine aktivnosti.

U završnom dijelu svečanosti dodijeljena su županijska priznanja i nagrade. Čestitamo svim dobitnicima jer oni su dio svog života ugradili u boljitak Brodsko-posavske županije, a samim tim i Republike Hrvatske.

Čestitke kolegama s Radio Slavonije na 25 godina rada i dodijeljenom priznanju Županije.

Izvor/Foto: BPŽ

Komentari
Prethodni članakS Državnog prvenstva u mažoret plesu Mažoretkinje grada Nove Gradiške vratile se s odličjima
Sljedeći članakNovogradiški Dom kulture organizira dramske radionice za djecu