Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održano je sinoć u Davoru tradicionalnim dizanjem stjegova. Kao i svake godine ovom svečanošću odaje se počast poginulim mještanima Davora u drugom svjetskom i domovinskom ratu, ali i slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Nakon svete mise župnoj crkvi Marije Kraljice i svetog Jurja za sve poginule branitelje s područja Općine Davor upriličena je svečanost podizanja barjaka u spomen poginulim hrvatskim braniteljima. Ove godine za razliku od prijašnjih stjegovi su postavljeni ispred župne crkve jer je u tijeku renovacija šetališta na kojem su do sada podizani barjaci na jarbole. Bez obzira na lokaciju, tradicija se ne mijenja. Kao i svake godine do sada zastave u čast poginulih Davoraca u Domovinskom ratu podigli su članovi njihovih obitelji i potom zapalili svijeće. Ispod svakog stijega nalazi se spomen ploča sa slikom poginulog branitelja, hrvatskim grbom i grbom postrojbe kojoj je pripadao te podacima o mjestu i datumu rođenja i mjestu i datumu pogibije.

Podizanje barjaka popratila je hrvatska Himna u izvedbi skupine mladića tamburaškog sastava “Satir”, “Lengeri”, rock grupe “Jutene vreće” u pratnji ženskog zbora “Živa voda”. Uslijedio je glazbeno literarni program u kojem su nakon isječaka iz dokumentarnog filma o počecima vojno redarstvene operacije Oluja, u sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje pročitani recitali te izvedene domoljubne pjesme.

Sedma je ovo godina kako se dizanjem stjegova u Davoru obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Kao i prijašnjih godina osim brojnih članova obitelji poginulih Davoraca, okupili su se i brojni Davorci, pripadnici braniteljskih udruga iz cijele županije, ali i mještani Nove Gradiške i okolice.

no images were found

Komentari
Prethodni članakMemorijalni turnir “Antun Tono Stanković”
Sljedeći članakBranitelji najavili podizanje kaznenih prijava protiv svih onih koji su podnosili lažne kaznene prijave, osobito ako se temelje na podacima Save Štrbca