Danas je svečano obilježen i proslavljen Dan grada Nova Gradiška i blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

U dopodnevnim terminima su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na novogradiškom bojištu i diljem Lijepe naše u Domovinskom ratu i na Trgu dr. Franje Tuđmana. Nakon polaganja vijenaca, prisutni su se uputili na svečanu Svetu misu u župnu crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio biskup Požeške biskupije, Antun Škvorčević.

Vrhunac slavlja bila je Svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik Vijeća, prim. Doc. dr. sc. Zoran Jukić.

– Zahvalio bih se svim gradskim vijećnicima, medijima, ali i građanima Nove Gradiške na trudu koju ulažu kako bi naš grad bio ugodniji za život. Iako smo mi vijećnici različiti, važno je graditi mostove zajedništva. To se i trudimo i vjerujem da će suradnja i dalje biti na visokom nivou. Puno posla je iza nas, ali i godina pred nama bit će puna izazova. Vjerujem da ćemo moći ostvariti sve što planiramo. Još jednom, čestitam vam svima Dan grada.

Gradonačelnik Vinko Grgić zahvalio se brojnim gostima na dolasku, te se osvrnuo na godinu iza nas: 

-Bila je ovo godina prepuna događaja, političkih, društvenih, kulturnih i sportskih. No krenut ćemo od najvažnijeg, a to je gospodarstvo. Po tom se pitanju uvijek najviše trudimo, jer čemu svi događaji kada će nam Grad ostati prazan ukoliko se ne potrudimo da mladi u njemu ostaju. Napravljeno je puno, ali ističem da je sve to zapravo priprema za godinu koja slijedi. Vjerujem da će se ostvariti svi dogovori i razgovori, kojih je bilo puno u posljednje vrijeme. Prije svega mislim na zainteresirane komapnije koje bi otvarale pogone u Industrijskom parku. Puno se radi na infrastrukturi, uređenju ulica, ali i u poljoprivredi. Grad nije samo centar, nama gravitiraju i okoline općine, s kojima smo ove godine pokrenuli redovne sastanke na kojima se dogovaramo oko zajedničkih projekata, poput širokopojasnog interneta. Također smo puno napravili po pitanju društvenih i kulturnih sadržaja. Odrađene su brojne manifestacije. Sve to ne bi bilo moguće bez kulturnih, sportskih, civilnih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Hvala svim Novogradiščanima koji svojim zalaganjem i trudom pokazuju ljubav prema gradu.

Na sjednici su bili brojni gosti i prijatelji grada Nova Gradiška. Saborski zastupnici Zdravko Ronko i Marta Luc Polanc, te predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić. U ime Brodsko-posavske županije, pročelnik za gospodarstvo Stjepan Bošnjaković, pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović te pročelnica za obrazovanje, sport i kulturu, Anica Vukašinović.

Ipak najljepšu čestitku Gradu za rođendan uputio je saborski zastupnik Zdravko Ronko riječima,

“Poštovani Gradonačelniče, uvaženi Predsjedniče Gradskog vijeća, gospodo vijećnici, gosti i uzvanici, časni narode slavnog Grada Nove Gradiške čestitam Vam blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije,čestitam Vam Dan grada i vaš 268. rođendan. Želim vam puno uspjeha, dobrih rezultata, novih pogona i novih radnih mjesta. Želim  vam puno mladosti, radosti i zdravlja. Vi dragi moji graničari, dragi moji branitelji, otkad se rodiste bili ste uvijek na prvoj crti bojišnice, u Vojnoj krajini kao i na prvoj crti bojišnice u Zapadnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata, a i danas ste na prvoj crti bojišnice u borbi za svekoliki prosperitet svog Grada i jedine nam Domovine.

I uvijek,na prvom mjestu bilo Vam je domoljublje i očuvanje svog jezika, svoje kulture i tradicije, svoje vjere i na to budite ponosni. Podsjetit ću vas  samo da su vam pri rođenju njemački zapovjednici dali ime Fridrichsdorf  ali to, Vi naši graničari niste mogli i niste htjeli  prihvatiti. Trajalo je to samo dvije godine, a onda ste svom gradu dali ime Nova Gradiška. I više nikom i nikad nije palo napamet da mijenja ime ovog slavnog grada. Budite ponosni na to!  Živjeli!”

Također, na Svečanoj sjednici nazočili su načelnici i predstavnici općina i kulturno-obrazovnih ustanova s područja grada. Uz njih, na sjednici je bio general Rudi Stipčić i brigadni general Mladen Mikolčević.

Tradicionalno u povodu Dana Grada dodijeljena su godišnja gradska priznanja pojedincima društvima, udrugama i gospodarstvenicima zaslužnim za unapređenje ukupnog života u gradu. Javna priznanja dodjeljuju se za izniman doprinos i istaknuta postignuće na području gospodarstvenog i javnog života, a od osobitog značaja za razvitak grada Nove Gradiške, promicanje njegovih vrijednosti, položaja i ugleda u zemlji i svijetu. Nagrade su uručili gradonačelnik Vinko Grgić i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Jukić. U ime svih nagrađenih zahvalio se novi počasni građanin Nove Gradiške, brigadni general Mladen Mikolčević:

-Ove nagrade su važne i hvala vam svima u ime ovih nagrađenih. Ali ima još puno ljudi koji svojim radom zaslužuju biti nagrađeni i vjerujem da će i za to doći vrijeme. No ljude ne definira njihovo ime i prezime, već ono što su i koja su njihova djela. Po njima ćemo i ostati zapamćeni.

NAGRAĐENI:

POVELJA POČASNOG GRAĐANINA NOVE GRADIŠKE

Mladen Mikolčević, brigadni general – za izniman doprinos u stvaranju i očuvanju samostalne Republike Hrvatske

Mladen Mikolčević završio je studij na Vojnoj akademiji i stekao zvanje Magistra znanosti na Fakultetu prometnih znanosti na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.  1987. godine počinje raditi na aerodromu Zemunik u Zadru, vojničku karijeru nastavlja kao padobranac u najelitnijoj jedinici bivše jugoslavenske vojske, 63. padobranskoj brigadi u Nišu. Krajem srpnja 1991. godine pobjegao je iz niškog zatvora i priključio se Zboru narodne garde i od samog početka sudjelovao u formiranju specijalnih jedinica Zbora narodne garde Hrvatske vojske. Kao dozapovjednik bojne Frankopan prvi je puta ranjen 1992. godine na osječkom ratištu. Nakon toga postavljen je za dužnost savjetnika za padobranstvo i specijalnu obuku zapovjedniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon aktivnog sudjelovanja u operaciji Maslenica, postavljen je za zapovjenika bojne 5. gardijske brigade “Sokolovi” s kojom sudjeluje u napadnim operacijama na južnom bojištu. 1994. postaje glavni instruktor padobranstva Centra za obuku desantnog pješaštva u Šepurinama.

Početkom 1995. godine, kao bojnik Hrvatske vojske, imenovan je zapovjednikom 104. brigade Hrvatske vojske i s istom sudjeluje na glavnim pravcima u operacijama Bljesak i Oluja. Drugog dana operacije “Oluja” ranjen je, a nakon oporavka imenovan zapovjednikom Taktičke grupe i formira stožer za operaciju oslobađanja okupiranog teritorija hrvatskog Podunavlja. Nakon toga, brigadni general Mikolčević obavljao je niz zahtjevnih zadaća: zapovjednik Gardijsko- mornaričko počasno posadne bojne na Brijunima, načelnik Operativnog odjela u Hrvatskom vojnom učilištu, zapovjednik Dočasničke akademije Oružanih snaga Republike Hrvatske.

NAGRADA GRADA:

Branko Duvnjak, savjetnik uprave tvrtke Klimaoprema d.d. – za izniman doprinos gospodarskom razvitku Nove Gradiške

Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod – Podružnica Gradska bolnica Nova Gradiška – u prigodi 170 obiljetnice djelovanja i pružanja zdravstvene zaštite pučanistvu novogradiškog kraja i za izniman doprinos u zdravstvenom zbrinjavanju hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata

GRB GRADA:

Davorin Đanić, dr. med. – za veliki doprinos na unaprijeđenju zdravlja pučanstva novogradiškog kraja i dugogodišnji stručni rad u zdravstvenoj djelatnosti

Ljiljana Lukačević, mr. sc.  – a veliki doprinos na unaprijeđenju zdravlja pučanstva novogradiškog kraja i dugogodišnji stručni rad u zdravstvenoj djelatnosti

Berislav Jelinić, gl. urednik tjednika Nacional – za hvalevrijedan dugogodišnji istraživački novinarski rad u tiskanim i elektroničkim medijima

MEDALJA GRADA:

Željko Bura – za doprinos u obrani Domovine i dugogodišnji predani rad u braniteljskim udrugama

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ljupina – za veliki doprinos u zaštiti od požara i rad s mladima

Mirjana Šebalj Meglajac – za postignute sportske rezultate i značajan doprinos u stvaranju uvjeta za razvoj kuglačkog sporta u Novoj Gradiški

Dražen Oršulić, dr. med. – za istaknuti rad na području zdravstvene zaštite iz područja pulmologije i javnog zdravstva

Josip i Josipa Samardžija – za iznimnu hrabrost u borbi s teškom bolešću i nesebičnu skrb i potporu koju pružaju drugoj oboljeloj djeci

Školski športski klub “Gimnazijalac” – za dvadeset godina uspješnog rada i postignute rezultate

Športska udruga gluhih Nova Gradiška – za hvale vrijedne rezultate u sportu osoba s oštećenim sluhom

Na svečanoj sjednici nastupila je Pjevačka skupina “Tkanica”, Barbara Dautović i Matej Predojević Petrić.

Hvalevrijedno je za istaknuti i posebno pohvaliti humanost dobitnika NAGRADA GRADA  – Branka Duvnjaka i Gradske bolnice Nova Gradiška, koje su svoje novčane naknade  ustupili dobitnicima MEDALJE GRADA Josipu i Josipi Samardžija tako da su ova hrabra djeca dobila i prijeko potrebnu novčanu pomoć.

Ovakva humanost i velikodušnost na dosadašnjim svečanim sjednicama povodom Dana Grada nikada nije bila zabilježena, tako da zasigurno možemo reći kako će ova svečana sjednica i 268. rođendan Nove Gradiške ostati zapamćeni kao svečanost dobrog srca u duhu blagdana koji nam dolaze i one izreke “Dobro je činiti dobro, jer dobro se dobrim vraća”!

 

Komentari