U nedjelju 19. rujna 2021. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Rešetari svečano je proslavilo svoju 90. obljetnicu osnutka i rada, a tom je prigodom načelnik općine Rešetari Zlatko Aga uveličao svečanost i otvorio novizgrađeni objekt DVD-a Rešetari financiran kroz fondove EU i proračun Općine Rešetari u iznosu od 12 milijuna kuna.

Intonacijom limene glazbe i budnicom u jutarnjim satima kroz Rešetare te formiranjem ešalona ispred doma u dvorištu DVD-a, kojim je zapovijedao zapovjednik DVD-a Rešetari Stjepan Marinović upriličen je svečani doček gostiju, a potom se prišlo svečanom otvorenju i posveti novoizgrađenih prostora DVD-a Rešetari, koje je predvodio vlč. Josip Bogović, župnik Reštarački. Tom prigodom posvećena je i spomen ploča Ivanu Perkoviću – Braci , a na čemu se u ime obitelji zahvalila supruga poginulog gđa Milka Perković, koja je ujedno i predsjednica općinskog vijeća Rešetari, kao i predsjednik DVD-a Antun Jug prigodnim govorom i zahvalom Braci na svemu što je činio za DVD i domovinu nam Hrvatsku.

Svečana sjednica započela je podnošenjem prijavka zapovjednika vatrogasnog društva Stjepana Marinovića načelniku općine Zlatku Agi koji je izvršio smotru svih DVD-ova, ispred pozornice u dvorištu DVD-a Rešetari gdje se ista održavala. Uz prisustvo 22 vatrogasna društva, istoj je prisustvovao zapovjednik VZ Brodsko-posavske županije, ujedno i izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, gospodin Stjepan Županić te brojni drugi uzvanici lokalne vlasti, ravnatelj OŠ u Rešetarima Tihomir Batalo, kumovi društva supružnici Grgić, a poseban gost je bio Nenad Radojčić, vlasnik Vatro prometa Zagreb ujedno supokrovitelj manifestacije.

Na početku sjednice predsjednik DVD-a Rešetari Antun Jug pozdravio je okupljene te prigodnim govorom upoznao prisutne sa stanjem u društvu nakon čega je tajnica DVD-a gospođa Sanja Kolaković pročitala osvrt na bogatu povijest reštaračkog vatrogastva te nastanka i humanog djelovanja društva kroz 90 godina rada i žrtvovanja svih vatrogasaca do sada.

Zapovjednik VZ Brodsko- posavske županije Stjepan Bošnjaković čestitao je članovima DVD-a na predanom i požrtvovanom radu, uz riječi kako će im Županija i nadalje biti na raspolaganju za podršku kao i VZ RH, na čelu sa gospodinom zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Načelnik općine Zlatko Aga u svom opširnom obraćanju osvrnuo se na vrijeme Domovinskog rata kojim ovih dana slavimo 30 godina od teških bitki i potpore vatrogasaca u tim vremenima, pa na teškim vremenima u vatrogastvu koje je prošlo kroz četiri države u svojoj 90-oj povijesti, pa do današnjeg vremena i značajnog ulaganja u ljude, opremu i infrastrukturu, a posebno u objekt koji je najbolji u ovome djelu Slavonije. Osvrnuo se i na rad svih društva susjednih općina i zajedničkih akcija do sada, kao i na inicijativu osnivanja javne vatrogasne postrojbe za pet općina, te skoroj nabavi dvaju novih kamiona iz pokrajine Tirol (Austrija), te izrazio veliku zahvalu Vatrogasnoj zajednici RH na darovanju novog vozila FORD RANGER-a koji je podigao mobilnost društva. Pozvao sve mlade da priđu ovome društvu sa ciljem pomoći ugroženima, ali i časti biti vatrogasac jer u zapadnoj Europi vatrogasac biti je ponos zajednice. Osvrnuo se i na moguće aktivnosti DVD-a zadnjih godina i ulogu DVD-a u općini Rešetari kroz svoje djelovanje i rad u nedaćama koje su zadesile građane i općinu.

U obraćanju Nenada Radojčića u ime svih nagrađenih prilikom obljetnice rekao je kako prati rad društva u zadnji 20 godina i što je doživio i vidio u Rešetarima nije vidio nigdje u RH, od spomenika sv. Florijanu, izrade prve i prave monografije DVD-a Rešetari, pa do nabavke kombi vozila Peugeota i Ford Rangera te prijašnjoj nabavi kamiona Magirusa i WWW kombija te opreme za DVD, a sada i novih prostora. Ushićen sam kao vatrogasac i sretan što imate potporu općine i viziju budućnosti uz ovakvog vizionara budućnosti načelnika Zlatka Age, zaključio je.

Tijekom svečane sjednice, predsjednik DVD-a Rešetari u ime društva uručio je načelniku Zlatku Agi zlatnu plaketu, a Općini Rešetari srebrnu plaketu povodom obljetnice 90 godina rada društva za svaku pomoć te se osobno zahvalio načelniku za poseban doprinos i potporu vatrogastvu. Tom prigodom uručene su zahvalnice, medalje i novi činovi za članove DVD-a Rešetari te su razmijenjeni i ostali prigodni pokloni gostujućim društvima i pojedincima.

Posebno su se članovi DVD-a Rešetari zahvalili svim posjetiteljima ovako velike svečanosti povodom 90. obljetnice kao i svim pokroviteljima ove manifestacije.

Po završetku svečane sjednice za sve uzvanike formiran je ešalon konjskih zaprega sa starim vatrogasnim pumpama starim i 100 godina kao i vatrogasnih vozila te je upriličen svečani mimohod vozila kroz naselje Rešetari što je izazvalo pažnju svih mještana Rešetara.

Svečani ručak i druženje osigurano je u novom domu za sve uzvanike, a cijela manifestacija bila je pod pokroviteljstvom Općine Rešetari.

FOTOGALERIJA

Komentari
Prethodni članakModernizacija lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške
Sljedeći članakOd ponedjeljka ide popis stanovništva, za krive podatke kazne do sedam tisuća kuna