Hrvatski zatvori ionako su pretrpani, a zbog loših uvjeta u njima, a ponajprije nedostatka prostora, država sve češće plaća odštete zatvorenicima.

Primjenom novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama veliki broj prometnih prekršitelja završio je iza rešetaka. Tako ih je samo 22. siječnja 55 boravilo u hrvatskim zatvorima, a svakog dana sve ih je više. Najviše počinitelja prometnih prekršaja, njih 17, nalazi se u Zatvoru u Zagrebu. Unatrag dvije godine zatvori su bili preplavljeni osobama koje su se bavile krijumčarenjem ilegalnih migranata, a od donošenja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u njima su sada i prometni prekršitelji.

Iz izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2018. godinu,  u hrvatske zatvore stane 3900 zatvorenika, a mjesta stalno nedostaje. Trenutno u Hrvatskoj ima 14 zatvora, i to u Bjelovaru, Dubrovniku, Gospiću, Karlovcu, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Zadru i Zagrebu.

Zatvorska kazna do 60 dana ili novčana u iznosu od 10 do 20 tisuća kuna predviđena je i za vozače ako i dalje voze, a ukinuta im je dozvola u slučajevima kada mladi vozač u dvije godine prikupi devet, a drugi vozači koji su u dvije godine prikupili 12 negativnih prekršajnih bodova, pa im je vozačka dozvola oduzeta ili prijavljena izgubljenom. U tim slučajevima vozači mogu ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja. Vozač koji je i bez položenog vozačkog ispita u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine. Međutim, ako takav i dalje vozi i za taj prekršaj predviđena je kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Hrvatski suci, sve svjesniji problema velikog broja poginulih u prometu, sve se češće odlučuju na kazne i duže od 90 dana zatvora, pogotovo za one najupornije prekršitelje, piše Glas Slavonije.

Izvor: Glas Slavonije

Foto: Ilustracija/Profimedia

Komentari