Prošle je godine s polica trgovina povučeno 117 vrsta proizvoda, pri čemu se najčešće radilo o mesu, voću, povrću i žitaricama. Razlog povlačenja su pesticidi koji su u proizvodnji hrane u Europskoj uniji zabranjeni. Iako su određene institucije zadužene za opoziv hrane s tržišta, oprezni moraju biti i kupci. – objavio je portal Mirovina.hr. Najviše pesticida, ističe se, pronađeno je u lisnatom povrću, a broj pesticida u svakom od proizvoda varira.

Kako ne bi došlo do problema, obavijesti o povučenim proizvodima se mogu pronaći na internetskoj stranici Državnog inspektorata i na stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Ipak, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača ‘Varaždinski potrošač’ Sanja Keretić, smatra to nije dovoljno te naglašava da bi informacije o zdravstveno neispravnim proizvodima ili onima koji se iz drugih sigurnosnih razloga povlače iz prodaje, građanima trebale biti lako dostupne. Prošle godine najviše pesticida bilo je u lisnatom povrću poput špinata i salate.

Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmete opće uporabe, NZJZ “Dr. Andrija Štampar” naglasio je kako neke kategorije hrane ne bi smjele imati nikakve tragove pesticida, dok ih druga hrana smije sadržavati u manjoj mjeri, a svaki proizvod koji je uklonjen s tržišta može se vratiti ili zamijeniti za drugi.

 

Komentari
Prethodni članakDZS: Smanjena potrošnja u prosincu
Sljedeći članakČlanovi Skupštine NK Slavonac Gunjavci – Drežnik održali izvještajnu skupštinu