Beskontaktni toplomjeri služe za orijentacijsko mjerenje i ako se ustanovi povišena tjelesna temperatura treba je provjeriti standardnim toplomjerom. Vrlo su traženi u ovo doba pandemije.

Brzo prepoznavanje mogućih simptoma Covid-19 bolesti važno je za sprečavanje daljnje zaraze jednako kao i držanje epidemioloških mjera nužne distance, nošenja maski i redovitog pranja i dezinficiranja ruku. Povišena tjelesna temperatura može biti prvi znak da smo pokupili infekciju, što uključuje i infekciju novim koronavirusom. 

Iznad 37.5

– Povišena tjelesna temperatura iznad 37.5 °C može ukazivati na zarazu koronavirusom i tada je potrebno provesti samoizolaciju. Povišena tjelesna temperatura mjerena ispod pazuha je od 37.5 do 38.5 ᵒC,  a visoka tjelesna temperatura je iznad 38.5 ᵒC. Ako se tjelesna temperatura mjeri rektalno ili u uhu, vrijednosti su za pola stupnja više, dakle povišena je od 38 -39 ᵒC, a visoka iznad 39 ᵒC.

Obiteljskom liječniku ili pedijatru treba se javiti odmah:

  • kada je povišena tjelesna temperatura (iznad 37.5 ᵒ C) udružena s ostalim simptomima Covida -19, a to su kašalj, nedostatak zraka, gubitak okusa i/ili mirisa,
  • kada je temperatura viša od 40 ᵒC,
  • ako ste lošeg općeg stanja uz visoku temperaturu (iznad 38.5 ᵒC),
  • kod povišene tjelesne temperature koja traje dulje od 3 dana,
  • starije osobe koje imaju visoku temperaturu i lošeg su općeg stanja

Izmjerena temperatura razlikuje od mjesta do mjesta mjerenja i od jedne do druge vrste toplomjera.

Koji toplomjer odabrati? Analogni toplomjeri ili klasični

Mogu biti na alkohol ili na galij. Prije su bili sa živom, međutim zbog toksičnosti žive, više se ne smiju koristiti i nisu dostupni. Toplomjeri punjeni obojanim alkoholom ili smjesom galija i indija ekološki su prihvatljiviji, jer nisu toksični kao živini u slučaju da se razbiju. Klasičnim toplomjerom može se mjeriti tjelesna temperatura pod pazuhom i rektalno.

Digitalni toplomjerima se može mjeriti tjelesna temperature pod pazuhom i rektalno. Prednost im je brzina mjerenja do 1 minute. Tjelesnu temperaturu prikazuju digitalnim prikazom, a postupak se može brzo ponoviti. Imaju zvučnu signalizaciju koja pokazuje kada je temperatura izmjerena. Uz to, savitljiv vrh olakšava praktičnu primjenu u rektalnom području.

Infracrveni toplomjeri (ultrazvučni toplomjeri)

Služe za mjerenje tjelesne temperature u uhu. Prednosti im je brzina mjerenja u sekundama i praktičnost mjerenja u uhu. Pravilna tehnika i izvođenje mjerenja važni su za dobivanje točnih rezultata mjerenja. Prikladan je i za odrasle, no ne i za malu djecu jer dojenčad i mala djeca još nemaju razvijen zvukovod te bi mjerenje bilo neprecizno.

Beskontaktni toplomjeri

I oni primjenjuju infracrvene zrake za detekciju temperature, ali nema kontakta s kožom i rezultat pokažu kroz nekoliko sekundi.

Klasični i digitalni toplomjer treba nakon svake primjene oprati toplom vodom te dezinficirati alkoholom, a kod ušnog toplomjera treba koristiti jednokratne zaštitne kapice.

Kako se pravilno mjeri temperatura?

Važno je pravilno postaviti toplomjer s pravilnim položajem ruke te poštivanjem vremenskog intervala potrebnog za postizanje preciznog mjerenja. Mjerenje temperature pod pazuhom radimo analognim ili digitalnim termometrom. Donji dio termometra treba držati na goloj koži u pazušnoj jami. Ruka se savije u laktu i dlan stavi na suprotno rame.  Analogni toplomjer mjeri 5 minuta, a digitalnom treba do jedne minuta te zvučnim signalom obilježi kraj mjerenja.

Izvor: Živim.hr

Komentari
Prethodni članakNovogradiški tenisač Marko Pavlica osvojio dvostruki naslov u Požegi
Sljedeći članakUmjesto 10 kutija cigareta, preko granice dozvoljeno samo s dvije