U Hrvatskoj su 62 bolnice. Dobar dio njih muku muči s nedostatkom kadra.

U ovom trenutku u registru Komore sestara je 40.248 medicinskih sestara i tehničara s važećim odobrenjima. Procjenjuje se da ih u sustavu nedostaje oko 12 tisuća da bi se ispunile norme koje propisuje EU, javlja Dnevnik Nove Tv

Ni s liječnicma nije puno bolje. Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u javnom sustavu je zaposleno 13.613 liječnika.

Od tog broja ih je 13.342 zaposleno je u redovitom radnom odnosu, dok je 271 liječnik umirovljenik koji radi do četiri sata.

Prema podacima komore, liječnici specijalisti odrade više od 3 milijuna prekovremenih sati na godinu, a iz toga su izračunali da ih nedostaje 2.000. Najviše nedostaje pedijatara, anesteziologa, radiologa, liječnika obiteljske medicine i ginekologa. Pored ovakvih brojki, ne zvuči dobro da će se u sljedećih deset godina umiroviti čak 4.000 liječnika, najviše obiteljske medicine.

Što se tiče duga u zdravstvu, posljednji podaci kažu da je on prešao 8 milijardi kuna. Iskustva u posljednja dva desetljeća pokazala su da je država svake dvije godine sanirala zdravstvo s najmanje dvije milijarde kuna, javlja Dnevnik Nove TV.

Foto:Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakMladi i perspektivni umjetnik Ivan Stanišić iz Batrine oduševljava svojim ilustracijama
Sljedeći članakEvo koja se radna mjesta trenutno nude u Novoj Gradiški: Traže se električari, liječnici, patronažne sestre, kuhari, konobari…