Ako niste sigurni kojem biračkom mjestu pripadate podatke o tome možete provjeriti na službenim internet stranicama Državnog izbornog povjerenstva. Birališta će biti zatvorena u 19 sati.

Jutros u sedam sati otvorena su birališta na kojima 3,8 milijuna birača s pravom glasa bira svoje kandidate na parlamentarnim izborima. Na ovim izborima u Hrvatskoj biramo 140 zastupnika u deset izbornih jednica, tri bira dijaspora i osam pripadnici nacionalnih manjina. Na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava otvoreno je ukupno 8.941 biračko mjesto.
U V. izbornoj jedinici, kojoj pripada i Brodsko-posavska županija, bit će otvoreno ukupno 695 biračkih mjesta.

U V. izbornoj jedinici, u 12 gradova i 57 općina, otvoreno je 695 biračkih mjesta. Glasači na području Brodsko-posavske županije svoje biračko pravo moći će ostvariti na 270 redovnih i tri posebna biračka mjesta.

Birači V. izborne jedinice imat će priliku birati između 13 lista stranaka i točno 182 kandidata. S područja Brodsko-posavske županije svoje mjesto na listama našla su ukupno 44 kandidata.

Kao i do sada, birači identitet na biračkom mjestu dokazuju osobnom iskaznicom, putovnicom ili, iznimno, na temelju vozačke dozvole ili druge važeće javne isprave s fotografijom. Prije odlaska na biračko mjesto,a po adresi stanovanja, na službenim stranicama DIP-a svaki birač može provjeriti kojem biračkom mjestu pripada.

Postupak pronalaska biračkog mjesta na koje trebate izaći vrlo je jednostavan. Nakon što otvorite gore navedeni link, pojavit će vam se tražilica. Prvo trebate pronaći izbornu jedinicu kojoj pripadate (lijevo polje). Nakon što odaberete izbornu jedinicu, u desnom polju izaberete općinu ili grad u kojem živite.

Nakon što ste odabrali općinu ili grad, pojavljuju vam se tri opcije. “Posebna biračka mjesta”, “Adresar biračkih mjesta” i “Biračka mjesta s pripadajućim područjem”. Pod opcijom “Biračka mjesta s pripadajućim područjem” možete pronaći popis svih biračkih mjesta na području Karlovca te pripadajuće adrese. Kada ste pronašli biračko mjesto (biračko mjesto broj 1, 2, 3…)pod koje pripada vaša adresa stanovanja, kliknite na “Adresar biračkih mjesta”, gdje ćete pronaći adresu na kojoj se to biračko mjesto nalazi i instituciju u kojoj će se izbori na tom biračkom mjestu provoditi.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan izbora zateknu se izvan granica Hrvatske, glasuju u sjedištu diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske za zastupnike izborne jedinice prema svom prebivalištu na području Republike Hrvatske, uz prethodnu registraciju ili potvrdu radi glasovanja izvan mjesta prebivališta.

Birališta će biti zatvorena u 19 sati. Inače i tijekom današnjeg dana na snazi je predizborna šutnja. Nakon što se zatvore birališta DIP će na svojim internetskim stranicama objaviti prve nepotpune i privremene rezultate, koji će se neprekidno ažurirati do konačnih.

Komentari
Prethodni članak[Izbori 2015.] Neslužbeni rezultati u 06.30: HDZ-u 59, SDP-u 56 mandata
Sljedeći članakOdaziv građana – Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2015.