Sutra punoljetni državljani Republike Hrvatske izlaze na Lokalne izbore na kojima će birati župane, gradonačelnike, načelnike, vijećnike za naredne četiri godine.

O pravilima u vezi izbora, izlaska na biračka mjesta, glasanju i listama kandidata razgovarali smo s Lidijom Klašnja Petrović, predsjednicom gradskog izbornog povjerenstva.

-Ovim putem obavještavam sve birače koji izlaze na Lokalne izbore, koji se održavaju 21.svibnja 2017. godine, da se izbori održavaju na redovnim i uobičajenim biračkim mjestima, dakle na 14 biračkih mjesta na kojima su i do sada glasovali. Biračka mjesta građani mogu vidjeti na vratima zgrade Grada, obješene u vidu oglasa, kazala je Lidija Klašnja Petrović

Na ovim lokalnim izborima imamo 7 kandidacijskih lista za gradsko vijeće i 4 liste za gradonačelnika, te kandidacijske liste za župana i Županijsku skupštinu.

-Glasovanje se vrši tako da se zaokružuje jedna kandidacijska lista za Županijsku skupštinu i jedna za gradsko vijeće te jedan kandidat za gradončelnika i jedan za župana. Dakle imamo 4 glasačka listića na kojim građani mogu ostvariti svoje biračko pravo. Također svi birači koji nisu upisani na popis birača, mogu izvaditi potvrde za glasovanje sve do 19 sati u nedjelju, na dan izbora. Potvrde mogu izvaditi u matičnom uredu grada Nova Gradiška kod gospođe Darije Šugić. Svi nemoćni, bolesni glasači mogu se javiti do 12 sati na dan izbora gradskom izbornom povjerenstvu ili biračkim odborima, kako bi im se omogućilo glasovanje pomoću biračkih odbora koji bi došli njihovoj kući, poručuje predsjednica gradskog izbornog povjerenstva.

Biračka mjesta otvaraju se u 7 sati ujutro i zatvaraju se u 19 sati. Svi birači koji se u 19 sati zateknu na biralištu moći će obaviti svoje glasovanje. Birači su sa sobom dužni ponijeti radi identifikacije osobnu iskaznicu ili nekakav drugi dokument na kojem je fotografija i adresa osobe koja glasa.

Po zatvaranju biračkih mjesta izvršit će se prebrojavanje glasova i predaja svih materijala gradskom izbornom povjerenstvu, koje će nakon unosa u aplikacije objaviti rezultate glasovanja strankama i drugim zainteresiranim osobama.

U tijeku je izborna šutnja. O pravilima, prijavama i posljedicama u slučaju kršenja izborne šutnje osvrnula se predsjednica gradskog izbornog povjerenstva Lidija Klašnja-Petrović:

-U slučaju da se prekrši izborna šutnja, gradsko izborno povjerenstvo nadzire zakonitost, međutim ono ne rješava prigovore. Svi koji uoče nepravilnosti, a imaju pravo podnijeti prigovor, a radi se o strankama i grupama birača, prigovor podnose nadležnom županijskom izbornom povjerenstvu i to u roku od 48 sati od dana isteka kada je učinjena prekršajna radnja i prigovore rješava županijsko izborno povjerenstvo. Protiv odluke županijskog izbornog povjerenstva stranke imaju pravo podnijeti ustavnu tužbu ako nisu zadovoljne takvom odlukom. Pravila izborne šutnje su ta da se ne smije promovirati stranka, ne smiju se predskazivati rezultati i ne smiju se provoditi ankete. U to vrijeme stranke ne smiju održavati predizborne skupove i promovirati svoje programe.

Komentari