Članovi Kulturno umjetničke udruge “Marijan Lanosović” iz Orubice sutra, 24. kolovoza organiziraju tradicionalnu smotru foklora “Kolo na dva štuka”. I ove će godine ugostiti nekoliko kulturno umjetničkih društava iz više hrvatskih mjesta, stoga je za očekivati da ćemo i ove godine uživati u bogatom folklornom programu društava.

U 18,00 sati počinje kulturno umjetnički program, a i ove će se godine zabava nastaviti do kasno u noć uz bogatu gastro ponudu.

– I ove godine nastojat ćemo prezentirati stare slavonske običaje i promovirati kulturnu baštinu slavonskog sela u pjesmi, plesu, nošnji i starinskim jelima. Pripremili smo i dovoljne količine ribe za sve posjetitelje, stoga, vjerujem da će moži uživati i u bogatoj gastro ponudi. Ponosni smo na činjenicu da ćemo ove godine ponovno izvesti naše čuveno kolo na dva štuka i to uz pomoć mladih članova društva – kaže Sabina Štivičić, predsjednica Kulturno umjetničkog društva “Marijan Lanosović”.

Prvi službeni zapis “Kola na dva štuka” datira iz 1953. godine, s Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu. Izveo ga je ogranak Seljačke sloge iz Orubice.

Orubičko “Kolo na dva štuka” upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam gornjih tvori štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju.

Komentari
Prethodni članak150 aktivnih oglasa za posao na području županije; evo što se nudi u Novoj Gradiški
Sljedeći članakCentar za socijalnu skrb NG: Upute za sufinanciranje nabave udžbenika