Kad bi manifestacija bila živa osoba, danas bi slavila punoljetnost – „Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje“ i dalje nastoje promicati životne vrijednosti pretočene u poeziju te ostvarivati cilj spajanja jezičnih različitosti kojima se odlikuju hrvatska narječja.

Na prijedlog Tomislava Đurića – počasnog građanina Cernika 1994. raspisan je natječaj za Prve susrete malih pjesnika koji je organizirala Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Cernika, a temelje ovoj literarnoj manifestaciji dali su, sada umirovljeni, nastavnici hrvatskoga jezika i književnosti – Nada Došlić i Alojzije Aga. Godinama se stvarala tradicija dječjeg stvaralaštva koja je okupljala pjesničke radove malih Slavonaca i Baranjaca, a svoj su doprinos dali i mali pjesnici iz drugih hrvatskih regija.

Razlika između pjesničkog rada odraslih i malih pjesnika je izrazitija dječja osjetljivost na odnos dobra i zla, ljubavi, prirode, ali i osjetljivije misaono viđenje nekih tragičnijih događanja kao što su rat, smrt i nepravda. Ovim tematskim krugovima djeca posvećuju pažnju izražavajući se njegovanim hrvatskim jezikom, a posebna se pažnja daje narječjima te govorima određenog kraja kako bi se na Susretima čula riječ izvornih govornika i kroz umjetničko izražavanje naučila kulturna baština domovine. Na natječaj raspisan za ove Susrete u Cernik je pristiglo  176 pjesama iz 46 škola, a povjerenstvo u čijem su sastavu ove godine imenovani profesori Ivan Slišurić, Željka Horvat – Vukelja te Lana Derkač odabralo je 40 pjesama iz pera 39 autora iz 23 osnovne škole. Pjesme su izvedene na današnjoj manifestaciju koju su pratili i pjevački zbor te tamburaški orkestar škole, a ponosan je bio Mato Ordanić, ravnatelj cerničke škole i na dugogodišnje goste iz kajkavskog Zlatara, čakavskog Žminja, bunjevačkog Tavankuta te bosanskohercegovačke Usore. Program je popratio i dramski nastup učenika koje je za nastup pripremio profesor Ivan Galić, a Susreti su počašćeni i zbornikom ovogodišnjih i prijašnjih pjesama koji je uredila profesorica Monika Kovarbašić.

Autor: Mario Trupinić/photo: cernik.hr

 

Komentari
Prethodni članakŠahovski turnir “Dani sjećanja na Vukovar”
Sljedeći članakNovogradiščani se poklonili žrtvama Vukovara