Pod medisjkim pokroviteljstvom Radija Nova Gradiška i Radija Bljesaak Okučani jučer je ( nedjelja, 12.kolovoza ), održan još jedan, tradicionalan “Susret Dolinaca”, vjernika župe Bosanska Dolina, koji su uslijed ratnih događanja, napustili svoja ognjišta, a novi dom pronašli na širem novogradiškom području, europskim, ali i prekooceanskim zemljama.

Kako bi sjećanja na rodni kraj ostala živa, starije generacije se sastaju i obnavljaju uspomene na rodni kraj, a mlađe upoznavaju s godinama prošlosti, sa željom da se ne zaboravi draga, rodna Dolina.S istim nastojanjima, petu godinu za redom, tradicionalno su organizirani i Susreti Dolinaca.

Program Susreta počeo je svetom misom zahvalnicom u Crkvi Kraljice Svete krunice, župa Jug, koju je predvodio velečasni Tihomir Bilešić-ovogodišnji mladomisnik koji je na kraju svima nazočnima udijelio mladomisnički blagoslov.

U nadahnutoj propovijedi velečasni Milivoj Knežević, orubički župnik, rodom iz Donje Doline, govorio je o strahotama koje je dolinski puk pretrpio u godinama Domovinskog rata, te o značaju ovakvih okupljanja, s ciljem čuvanja sjećanja na rodnu grudu. Susreta ne bi bilo bez domaćeg župnika velečasnog Joze Jurića koji  je od početka inicijative podržavao  Dolince, te organizatorima pružao svu pomoć . Nakon misnog slavlja, u ulici Ivana Gorana Kovačića počeo je malonogometni turnir na kojemu je sudjelovalo osam ekipa, najuspješnija ekipa ove je godine bila ekipa Novo Selo, s Kristijanom Oršulićem, kao najboljim strijelcem.Na drugo se mjesto plasirala ekipa Izbjeglice iz Gornje Doline, a treće mjesto je zauzela malonogometna ekipa iz Ratkovice ( kod Pleternice ),koja se okitila i titulom najboljeg golmana, Mateja Oršulića.

 

Ovogodišnji su susreti, kao i ranijih godina, završili narodnim veseljem, a bit će nastavljeni  i na blagdan Velike Gospe, ovaj puta u Gornjoj Dolini, gdje će misno slavlje  predboditi dr.Franjo Komarica, banjalučki biskup.

 

Mještani Doline već su dogovorili i novi susret, 2013.godine, u nedjelju, uoči blagdana Velike Gospe, ponovno u Novoj Gradiški.

Autor: Milorad Oršulić-Mican

Komentari
Prethodni članak“Šuma okom šumara”
Sljedeći članakProglašena elementarna nepogoda