Hrvatsko pjevačko društvo Graničar održalo je u subotu u Domu kulture tradicionalnu manifestaciju Susret pjesme i prijatelja.

Pred novogradiškom publikom nastupili su  Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo ”Sloga” iz Pitomače, Muški pjevački zbor Kristal-Sladorana iz Županje, Hrvatsko pjevačko društvo Tomislav iz Cernika, Hrvatsko pjevačko društvo Urbata iz Davora te Ženski vokalni sastav Ad astra iz Slavonskog Broda.

 

Koncert je otvorio HPD “Graničar” pod ravnanjem dirigentice Julijane Žirovčić dobro poznatim repertoarom pjesma a za kraj su ostavili izvedbu pjesme  Vice Vukova, Zvona moga grada. 

 

Podsjetimo, HPD Graničar ove godine obilježava 20 godina rada.  Riječ je o jednom od najstarijih pjevačkih društva u Hrvatskoj, osnovanom 1886. godine. Prisjetimo se dobih i loših godina. Rad HPD Graničara zabranjen je 1949. g, premda je u službenim dokumentima zabilježena 1955. godina. Cilj društva oduvijek je bio njegovanje i čuvanje hrvatske kulturne baštine i identiteta.

 

Rad društva obnovljen je na poticaj Hrvatske matice umirovljenika Nove Gradiške i novogradiškog ogranka Matice hrvatske 1993.g. , a obnoviteljska skupština je održana 29. siječnja. “Graničar” i dalje  njeguje domoljubnu, duhovnu, ozbiljnu glazbu i narodnu glazbu ali u repertoaru ima i obrade najboljih standarda moderne glazbe.

Autor: S.R.

Komentari
Prethodni članakNogometne sezone prilaze kraju – rezultati županijskih liga
Sljedeći članakU sjećanje na poginulu djecu