Košnice na suncu ili u hladovini, sporna je tema među pčelarima od kojih većina vjeruje kako je za pčele bolje da su košnice na suncu. Dapače, mnogi pčelari odvoze svoje košnice na mjesta za koja će biti sigurni da će cijeli dan biti na suncu.

No, ako pogledamo divlje pčele koje same određuju gdje će sa svojim košnicama, uvidjet ćemo da ih grade uvije na zasjenjenim područjima. Gnijezde se u krošnjama stabala ili nadstrešnicama. Nije to duboka sjena, uglavnom su to krošnje na rubu šume, mjesto koje je zasjenjeno barem dio vremena, savjetuju na HoneyBeeSuite. .

Imaju li pčele koristi od više sunca?
Pčele u košnici na suncu postaju ranije aktivne, odnosno ranije počinju s radom. Dakle, rana jutarnja aktivnost može pridonjeti dodatnoj količini nektara, ali. Naravno da postoji ali. Na previsokoj temperaturi i vrućim ljetnim danima njihova se aktivnost može usporiti jer je tada pčelama potrebna dodatna radna snaga za hlađenje legla i košnice. Čak i ako nektar bude isporučen u košnicu, pčele bi ga mogle odbiti ako je gnijezdo prevruće.

Također, ako su u rano proljeće pčele na suncu, može se dogoditi da ranije izađu, ali da ne pronađu ispašu pa mogu izgubiti puno energije i na kraju uginuti.

Pčele se znaju pobrinuti za sebe
Dakle, puno je bolje košnice držati na mjestu gdje će imati sjenu od kasnog poslijepodnevnog sunca. Možete ih postaviti u voćnjaku ili na rubu šume, tako da su košnice okrenute prema jugu.

Ako vaša situacija diktira drugačije mjesto, ne brinite se, samo im osigurajte adekvatnu ventilaciju kao što su prozračne donje ploče i izvor vode. Pčele će se pobrinuti za sve ostalo.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakPrijavite se za sudjelovanje u Školskoj shemi – besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća hrvatskim školarcima
Sljedeći članakNjegovo veličanstvo ajvar: Imamo najbolji recept na svijetu