Jučer je u organizaciji  novogradiškog Ogranka Matice hrvatske održan još jedan kulturno edukacijski program u sklopu kojeg je akademik Josip Bratulić na vrlo dinamičan i zanimljivn način predstavio knjigu Pjesmarica Ane Katarine Zrinski. Riječ je jednom od najvrijednijih literarnih djela hrvatske književnosti iz 18. stoljeća, čiji je rukopis  sačuvao od zaborava poznati skupljač narodnoga blaga Gerhard Ledić. Ulogu Ane Katarine Zrinski u tadašnjem povijesnom kontekstu prezentirao je akademik Bratulić, dok je urednica knjige, Romana Horvat, u svom uvodnom izlaganju ukazala  na opširnost teme Zrinski – Frankopan kojom se bavi Matica hrvatska.

Pjesmarica Ane Katarine Zrinske je od iznimne povijesne važnosti, te ima i svoju jezičnu vrijednost. Govori o obitelji Zrinskih i Frankopana, čiji su životi bili vezani uz patnje i stradavanja hrvatskog naroda, a originalni primjerak je u rukopisu na izvornom hrvatskom jeziku tog vremena.

U ime domaćina brojne okupljene pozdravio je predsjednik novogradiške Matice, profesor Josip Ostić, dok su umjetnički dio programa upotpunili učenici Gimnazije Nova Gradiška interpretirajući nekoliko pjesama objavljenih u Pjesmarici Ane Katarine Zrinski .

no images were found

 

Komentari