Povodom Svjetskog dana zaštite šuma koji je obilježen 21. ožujka, na prvi dan proljeća, a koji je i prilika da se podsjetimo na važnost šuma i njihovu zaštitu, na inicijativu Upravnog odbora Hrvatskog šumarskog društva Ogranaka Nova Gradiška organizira je zajednički stručno-edukativni izlet u Specijalne rezervate šumske vegetacije Prašnik i Park prirode Lonjsko polje.

Dio stare slavonske šume u predjelu Prašnik izlučen je iz redovnog gospodarstva daleke 1929. godine na površini od 53,35 ha, a nalazi se približno na 96 m nadmorske visine. Danas je to specijalni rezervat šumske vegetacije koji ima približno 1000 starih stabala čuvenoga hrasta lužnjaka i oko 150 stabala običnoga graba i bukve. Hrastova stabla starosti su između 250 i 300 pa i više godina, prsnoga promjera od 70 do 220 cm, visine pojedinih orijaša prelaze čak 40 m, a kubatura im je i do 50 m3.

U prvom redu zdravstveno stanje, obrast, sklop, visina i prsni promjeri zadivljuju namjernike u ovom šumskom predjelu, jer je to zaista izvanredno i neprocjenjivo djelo prirode koje moramo sačuvati za iduće generacije.

“Prašnik je prepušten prirodi i zaštićen je od ljudi i bilo kakvih radova, tako da se vidi kako bi šuma izgledala kada mi šumari ne bi radili nikakve zahvate i vodili brige o njoj”, kaže Marinko Stojić, ravnatelj Uprave šuma Nova Gradiška.

U Prašniku se nalazi i najstariji, najveći i najdeblji primjerak hrasta lužnjaka u Europi. Star je 350 godina i ima opseg veći od 6 metara, visok je 42 metra i zapremnine od oko 60 kubika.

Taj dio Prašnika ima veliki turistički potencijal, što nam je potvrdio i Stojić, te rekao kako je svakako prednost što se nalazi na odličnom prometnom položaju gdje prolaze mnogi turisti. 

Svakako, samo treba to znati i iskoristiti.

Kako ističe Mario Bošnjak, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, ogranka Nova Gradiška, u suradnji s Općinom Stara Gradiška sačuvan je genetski materijal najstarijeg hrasta lužnjaka. 

“Pokupili smo prije nekoliko godina u Prašniku u doba uroda žir ispod najvećeg hrasta lužnjaka. Posadili smo ga kao podloge u rasadniku Cernik i na taj hrast smo prije dvije godini kalemili plemke s najvećeg hrata lužnjaka u Europi, tako da smo sada jednu od tih biljaka, odnosno klon br. 1 posadili u parku u Staroj Gradiški”, rekao je Bošnjak.

Sve to napravljeno je povodom 85 godina od kada je stari dio šume Prašnik prvi put zaštićen.

 

Nakon Prašnika i Općine Stara Gradiška, sudionici ovog izleta obišli su i Park prirode Lonjsko polje gdje su se upznali s aktivnostima same ustanove.

Autor: Mario Bošnjak/Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakObilježen Dan narcisa
Sljedeći članakOdlični novogradiški karataši!