Na početku drugog polugodišta nastavne 2023./2024. godine u Požegi je 5. siječnja 2024. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te Katehetskih ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije održan stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola na temu „Kultura brige i zaštite maloljetnih i ranjivih osoba“. Sudionicima skupa okupljenima u Dvorani sv. Terezije dobrodošlicu je poželio Marijan Pavelić, predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije, zahvalivši im na dolasku i trudu koji će uložiti za svoju duhovnu i stručnu izgradnju. Posebno je zahvalio biskupu Antunu Škvorčeviću što je svojom prisutnošću i ovaj puta iskazao podršku vjeroučiteljima u njihovu poslanju.

Na skupu je govorilo više predavača, među njima predavanje o zlostavljanju maloljetne i ranjive osobe te prevenciji, detekciji i postupanju održala je Martina Jugović Štefanac, socijalni pedagog u Osnovnoj školi „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške.

Iznijevši rezultate brojnih istraživanja prof. Jugović Štefanac je na početku svoga predavanja predstavila obilježja zlostavljača (nisko samopoštovanje, rigidnost, poteškoće u komunikaciji, emocionalna ovisnost, potreba za preuzimanjem kontrole, nedostatak empatije, poricanje postupaka…) i žrtve (negativna slika o sebi, opravdavanje zlostavljača, emocionalna nestabilnost, neprihvaćenost od strane vršnjaka…). Potom je progovorila o preventivnim aktivnostima u razrednom odjelu usmjerenim na sprječavanje, pravovremeno prepoznavanje i postupanje prilikom pojavnosti zlostavljanih maloljetnika i ranjivih osoba.

U drugom dijelu predavanja upoznala je nazočne vjeroučitelje s rizičnim i zaštitnim čimbenicima u školskom okruženju i njihovom utjecaju na pojavnost i zaštitu zlostavljanih maloljetnika i ranjivih osoba, a potom je predstavila konkretne načine pristupanja prema zlostavljanim učenicima koje je sažela u tri aktivnosti: potakni, pristupi, podrži. Na kraju izlaganja sažeto je iznijela zakonske odredbe koje se provode s ciljem pružanja odgovarajuće zaštite djeci od nedozvoljenih ponašanja kao što su: Konvencija o pravima djeteta, Zakon o zaštiti nasilja u obitelji, Obiteljski zakon, Kazneni zakon, Protokol o postupanju u slučajevima zlostavljanja maloljetnika i i ranjivih osoba u školi. Stručni skup završio je evaluacijom, odnosno vrednovanjem skupa od strane vjeroučitelja koji su pritom imali priliku osvrnuti se na sadržaj izlaganja te postaviti pitanje pa se i na taj način aktivno i praktično uključiti u temu stručnog skupa.

Izvor: Požeška biskupija

 

Komentari
Prethodni članakIz Doma kulture pozivaju na projekciju filma “SEDMO NEBO” uz gostovanje redateljice JASNE NANUT
Sljedeći članakOni su pravi primjer kako odlično i korisno provesti slobodno vrijeme