Za mnoge produženi vikend, usprkos ne tako lijepo vremenu „izmamili” su ovih dana veliki broj ljubitelja prirode, šetača i planinara u obližnje izletište Strmac.

Smješteno u podnožju Psunja, na dvanaest kilometara od Nove Gradiške idealno je mjesto za šetnje, druženja i odlazak u prirodu…

U prekrasnoj, prema jugu otvorenoj dolini, kojom protječe gorski potok Šumetlica, sa sjeverne strane zaštićen od vjetrova visokim Psunjem, na kojem je i najviša kota Slavonije – Brezovo polje sa 988 m nadmorske visine.

Potencijali ovog iznimnog prirodnog bisera grada omogućili su razvoj turističke ponude u nekoliko pravaca: kampiranje, obiteljski i društveni izleti, kupanje; sportski turizam – tereni za za male sportove: odbojku, košarku i rukomet, odnosno mali nogomet, trim staza, planinarenje, skijanje, biciklizam; lov i ribolov – zbog posebnog položaja i različitosti raslinja ovdje su staništa raznih životinjskih vrsta.

Tu je i izgrađena ljetna pozornica idealna za koncerte i stalno mjesto održavanja tradicionalnih moto susreta, manifestacije koja svake godine okupi motoriste iz svih krajeva Hrvatske te ugosti veliki broj eminentnih izvođača.

Tu je i moderno uređen, funkcionalni Planinarski dom „Strmac”, sigurno utočište novogradiških planinara, ali i svih „putnika namjernika”, također i mjesto okupljanja i proslave brojnih obiteljskih, poslovnih i drugih događanja.

Na Strmcu se smjestila i Bolnica sveti Rafael, jedna od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolničkih ležajeva.

Strmac za brojne Novogradiščane ima svoju kultnu, posebnu, emocionalnu vrijednost, nešto uz što nas vežu brojne uspomene, druženja.

Istina, pamtio je Strmac nekada i bolje dane, bio mjesto okupljanja Novogradiščana, ali i žitelja ostalih krajeva, posebice za vrijeme ljeta, kada je bazen radio „punom parom”, a za proslave Praznika rada uvijek se tražilo mjesto više.

Strmac će i ove godine biti okupljalište mnogih jer članovi Moto kluba Nova Gradiška i ove godine namjeravaju održati čuvene 23. „Moto susrete na Strmcu“. U petak i subotu, 10. i 11. srpnja očekuju nas nastupi The Rockera, Jocker banda, „Zabranjenog pušenja“ te brojna moto događanja.izletište

Za one neodlučne preporuka da ga svakako posjete, prošetaju njegovim stazama, udahnu svjež zrak, izvedu svoju obitelj ili prijatelje.

Često puta smo svi mi skloni odlasku u druga, čuvenija izletišta ili toplice, a zaboravljamo da priliku za uživanje imamo tu, nadohvat ruke.

 

Komentari