Nacionalni stožer civilne zaštite danas održava konferenciju za medije nakon tri tjedna pauze na kojoj objavljuje nove informacije o trenutnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Odgovarajući novinarima, ministar Davor Božinović rekao je da su razgovarali s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja: “Napravili smo analizu turističke sezone koja je po svim elementima vrlo uspješna, po brojnim parametrima onoj iz 2019.”

“I prošle godine smo na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, dogovarali mjere kako organizirati ugostiteljstvo, pa smo to napravili i danas. Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo puno većim procjepljivanjem, i u Hrvatskoj i diljem svijeta. A dok se to ne dogodi, moramo naučiti kako još bolje živjeti s virusom.”

“Slažem se da nam je potrebna povećana osobna odgovornost. Nakon što 18 mjeseci komuniciramo tu epidemiju, teško je zamisliti da netko ne zna osnovne stvari kako se zaštititi, izbjeći situacije da se zarazimo”, dodao je.

Apelirao je da se, s nastupom jeseni, prozračuju prostori, svakih 10 ili 15 minuta, tamo gdje se zadržava više ljudi: “Ono što su nas nekada plašili propuhom, sad je propuh dobro napraviti, jer se raspršuje aerosol. Što više prolazi vrijeme, ta se mjera pokazuje sve više jednom od najefikasnijih.”

“Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji su u ovom trenutku spadaju u tu kategoriju, i to već od 1.9., dakle od sljedećeg tjedna. Naravno, uz preporuke koje će izraditi HZJZ”, najavio je Božinović, prnosi portal Vijesti.hr.

Rekao je da su od udruge ugostitelja dobili čvrsta jamstva da će se svi njihovi članovi, vlasnici kafića, pridržavati preporuka struke, da će tako postupati i njihovi gosti. Na pitanje o mogućem otvaranju diskoteka i o radnom vremenu, rekao je da se u dijelu radnog vremena još neće ništa promijeniti, odnosno da ugostiteljstvo ostaje otvoreno do ponoći.

Komentari
Prethodni članakUhvaćene počiniteljice kaznenog djela krađe iz zlatarnice
Sljedeći članakVodovod zapadne Slavonije: Bez vode u općinama Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška