Hrvati su masovno pohrlili u trgovine i opustošili police zbog mogućeg jačeg širenja koronavirusa.

Dovoljno je da imate namirnica za dva tjedna, a ne da nagomilate hrane za sljedećih pet godina, pišu 24 sata. U kućanstvu svakako trebate imati dovoljno brašna, ulja i tjestenine, ovisno koliko koristite. Ledenicu napunite mesom i smrznutim povrćem, a dobro će vam doći i konzervirana hrana poput graha, ribe i povrća.

Limitirajte izvore informacija

Kao što smo već pisali, internetom putuje puno lažnih informacija o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pa je dobro pronaći nekoliko vjerodostojnih izvora.

Mislite i na druge

Pretjerano razmišljanje o vlastitoj životnoj situaciji može pokrenuti anksioznost pa treba shvatiti da postoje oni koji se puno više izlažu opasnosti, poput doktora i medicinskih radnika koji pomažu oboljelima. 

Izolacija ne mora biti loša stvar, baš naprotiv

Zapravo, to je idealno vrijeme da produbite odnose s voljenima i provedete zajedničko vrijeme kvalitetno. No prije toga, trebate se dobro opskrbiti namirnicama koje će dostajati za cijelu obitelj.

Popis prilagodite svojim potrebama i obogatite ga namirnicama koje inače konzumirate, no svakako u kućanstvu uvijek treba imati dovoljno brašna, ulja i tjestenine kako biste mogli makar nešto skuhati kad ogladnite. Od brašna uvijek možete umijesiti svježi kruh ili peciva, a pomoći će i izrada slastica.

Ne zaboravite na mljeveno meso koje možete pripremati u verzijama od umaka do okruglica te zamrzavati. Na taj način ćete si olakšati predstojeće dane i nećete morati kuhati, nego samo izvaditi i podgrijati neko od spremljenih jela.

Bilo bi dobro da imate i alkohol za dezinfekciju

S obzirom na mogućnost da ćete u kući ostati oko dva tjedna, ne zaboravite na veće količine sredstava za dezinfekciju i čišćenje, osobito ako član kućanstva već ima virozu ili prehladu. U gotovo svim trgovinama mogu se kupiti rukavice za jednokratnu uporabu koje ćete koristiti prilikom čišćenja i potom baciti, a možete kupiti i više krpica za pranje i čišćenje koje možete baciti nakon što ste završili s pospremanjem.

Ne zaboravite se opskrbiti većom količinom pelena i hrane za bebe te kašica

Objasnite im kako na novonastalu situaciju mogu gledati s pozitivne strane, uz svijest da smo svi dio zajednice te naše ponašanje može utjecati na njezino zdravlje. Podsjetite i sebe i djecu na važnost osobne higijene i redovitog pranja ruku, a ukoliko imate dijete s kroničnom bolešću ili drugim stanjem, svakako se konzultirajte sa specijalistima koji ga prate o svim eventualnim problemima i rješenjima koja imate na raspolaganju u takvoj situaciji. 

Ako ste vlasnik kućnih ljubimaca, ne zaboravite ni na njihovu hranu, pijesak ili druge potrebe. Kod kupnje birajte racionalno i ne dopustite si da vas ponese masovna histerija.

Izvor: 24sata

Foto: SHUTTERSTOCK

Komentari
Prethodni članakZbog koronavirusa Općina Nova Kapela od sutra zatvara sve ugostiteljske objekte
Sljedeći članakFilm o herojstvu hrvatskih branitelja nagrađen u Parizu