Ove je godine lipanj pretopao, katkad s neugodnom vrućinom. Neugodi pridonose velika vlaga zraka i nestabilnost atmosfere, pa otud sparina, nepoćudni česti pljuskovi i pokoje štetno grmljavinsko nevrijeme. Čini se kao da smo dobili komadić tropske klime, piše Dnevnik.hr

Takvu se vremenu još ne nazire svršetak. Još nema prodora hladnijeg zraka, a s oceana povremeno pritječe vlažan zrak.

Djelomice sunčano i nestabilno te vrlo toplo i vruće vrijeme očekuje Hrvatsku, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Uz jači razvoj oblaka, mjestimične kiše i pljuskova praćenih grmljavinom bit će već ujutro na sjevernom Jadranu, zatim u zapadnim predjelima unutrašnjosti, dok će se prema večeri proširiti i na ostatak zemlje.

Moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na Jadranu će puhati uglavnom umjereno jugo koje će najprije na sjevernom dijelu okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 26 do 31, na istoku zemlje moguće i do 34 stupnja Celzijusa.

Za riječko i karlovačko područje Meteoalarm je za petak izdao narančasto upozorenje.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, stoji u upozorenju. Na tim područjima očekuju se lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom.

Za ostatak zemlje izdano je pak žuto upozorenje Meteoalarma. I za te dijelove upozorava se sve da budu na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena, a potrebno je posebno pripaziti u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni.

Što nas čeka za vikend?
I danas se očekuje zamjetno pogoršanje vremena, s čestim grmljavinskim nevremenom i malim osvježenjem. U nedjelju proljepšanje, ali ne i posve stabilno. U ponedjeljak ponovno toplije.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Ilustracija

Komentari