Znanstvenici su odavna upozoravali na klimatske promjene koje će sa sobom donijeti sve ekstremnije vremenske uvjete širom svijeta, od toplinskih valova do uragana.

Autori napominju da je ovo najveća studija do sada koja istražuje smrtnost uslijed toplinskih valova, za koje predviđaju da će ojačati u učestalosti i intenzitetu.

”Budući toplinski valovi biti će sve češći, sve jači i trajat će mnogo dulje”, rekao je izvanredni profesor Yuming Guo na Sveučilištu Monash u Australiji.

Nova studija obuhvatila je 20 zemalja na četiri kontinenta i autori su zaključili da je porast smrtnosti najvjerojatniji na ekvatoru.

Najteže pogođena Kolumbijamogla bi pretrpjeti 2000 posto više preuranjenih smrti zbog ekstremnih vrućina, i to u razdoblju od 2031. do 2080., u usporedbi sa razdobljem od 1971. do 2010. godine, napominje Guo.

Filipini i Brazil također bi mogli imati drastično povećanje preuranjenih smrti.

Antonio Gasparrini, stručnjak s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, jedan od suautora studije, zabilježio je da je trenutačno nekoliko zemalja pogođeno drastičnim toplinskim valovima.

”(Ali) dobra je vijest da ako ublažimo emisije stakleničkih plinova, (…) tada će utjecaj biti mnogo manji”, zaključio je Gasparrini. 

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakKrastavci: Pomažu kod mršavljenja i smanjuju šećer u krvi
Sljedeći članakPoloženi vijenci i zapaljene svijeće