Iako svi detalji mirovinske reforme još nisu poznati i bit će predstavljeni sljedećeg tjedna, njezine glavne odrednice već su neko vrijeme predmet sporenja. Među njima su i one o produženju radnog vijeka do 67. godine za žene i muškarce od 2031., veća penalizacija prijevremenog umirovljenja, prilagodba beneficiranog radnog staža, uvođenje nacionalne mirovine te mogućnost da umirovljenici rade četiri sata.

Na HTV-u je o svemu tome, posebice o održivosti sustava, govorio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, istaknuvši kako je prijedlog reforme blizu finalizacije. Prema njegovim tvrdnjama to bi trebalo donijeti povećanje mirovina za sadašnje umirovljenike, kojima će se, ističe, riješiti i dodatno zdravstveno osiguranje te rast od tri posto minimalnih mirovina. Pavić je naglasio kako će se omogućiti rad od četiri sata i sadašnjim i budućim umirovljenicima uz primanje cjelovite mirovine.

Ne ukida se drugi stup

Prijedlog prema kojem bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu imali samo osiguranici koji bi štednju iz 2. stupa vratili u 1. stup izazvao je najviše pozornosti, a kritičari su to ocijenili ukidanjem 2. stupa. Prema Pavićevim riječima nema govora o ukidanju 2. stupa, nego se ide s pravom izbora. Država će, dodaje, osigurati i svoje osiguravajuće mirovinsko društvo koje će bolje upravljati sredstvima.
– Svakako treba reći da će 300 tisuća građana rođenih nakon 1962. primati mirovinu manju od minimalne i uz dodatak od 27 posto – kazao je Pavić, koji predlaže rast izdvajanja za 2. stup s 5 na 6 posto do 2020. pa postupan rast do 10 posto. Najavljuje i kako bi se smanjilo izdvajanje za 1. mirovinski stup za 1 posto. “Ulaganje u prvi stup iznosilo bi 14 posto, a u drugi 6 posto. Ideja je pojačati gospodarsku aktivnost koja puni proračun”, kazao je Pavić, koji naglašava kako je financijska održivost sustava nužna.

Izvor: Glas Slavonije

Komentari
Prethodni članakNišta od hladnih i kišnih dana, stiže nam novi toplinski val
Sljedeći članakOsnovna škola “Ante Starčevića” iz Rešetara uskoro će zasjati novim sjajem