Populacije pčela i bumbara, insekata presudnih za oprašivanje usjeva koji su izvor naših svakodnevnih obroka, drastično opada. U Europi postoji čak 800 vrsta ovih kukaca, no sve su na udaru. Oko stotinjak vrsta je ili ugroženo ili na rubu izumiranja, a to je u znanstvenoj zajednici podiglo veliku buru, prije svega, jer veliki udio hrane koji konzumiramo ovisi o ovim malenim letačima.

Prijetnja izumiranja kukaca je osam puta veća nego za kralježnjake. U Njemačkoj znanstvenici su zabilježili čak 75-postotni pad kukaca u zaštićenim područjima. Sve to ukazuje da nam prijeti izumiranje trećine svih kukaca na planetu što može drastično izmijeniti izgled naših tanjura u budućnosti.

Ipak, neki znanstvenici tvrde da su pčele ranije koegzistirale s ovim invazivnim organizmima i da to ne može biti razlog njihova pomora. Međutim, otkriveno je da pesticidi, još jedan od presudnih faktora za odumiranje pčela, čine njihove imunološke sustave vrlo osjetljivima na bolesti i zaraze i da su zato ranjivije i manje otporne.

Jedan od načina da očuvamo postojeću populaciju kukaca je okretanje ekološkoj poljoprivredi, ne samo kao uzgajivači nego i kao kupci. Biramo li namirnice koje nisu konvencionalno uzgojene (što uključuje ogromnu upotrebu pesticida) nego ekološki i prirodno. Time štitimo i populaciju pčela. Mnogi tradicionalni pristupi uzgoju poput permakulture koja planira uzgoj hrane na način da se on uklopi u prirodni okoliš, štite prirodna staništa. Kao pojedinci možemo saditi male ekološke vrtove koji ne samo da mogu biti staništa pčelama nego i pridonijeti smanjenju upotrebe štetnih kemikalija. Naizgled se čini malen doprinos, no napravi li taj potez dovoljan broj ljudi, pčele mogu imati izobilje hrane i gravitirati zdravijem okolišu. Kad kupujete med birajte onaj ekološki i od lokalnih proizvođača. Ograničite ugljični otisak koji nastaje dalekim transportom namirnica, a koji također može pridonijeti bolesti pčela.

Izvor: 24.sata

Komentari
Prethodni članakSutra otvorenje izložbe: Tragovi rimske vojske u Zbirci Josipović
Sljedeći članak6 milijuna kuna za police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima