MORH je predstavio dva modela vojnog roka – jedan od dva i drugi od tri mjeseca.

“U tih 3 ili 2 mjeseca dobit će samo temeljne vojničke vještine i dužnost strijelca. Naučit će rukovat s pješačkim naoružanjem, dugim i kratkim kao i temeljne vještine kretanja na bojištu, ponašanja u vojnoj organizaciji, vojnom ustroju“, rekao je Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijalne u MORH-u.

Neslužbeno se može čuti i mogućnost da vojni rok bude plaćen oko 900 eura na mjesec. Razmišlja se i da onima koji ga odsluže, on uđe u radni staž kao i da bude prednost pri zapošljavanju. donosi – Dnevnik.hr

Model bi uskoro trebao biti predstavljen javnosti, ali i predsjedniku Republike. Odluka o modelu na kraju će biti politička, a podrška bi mogla biti i šira od samo vladajuće većine.

“Aktivno smo suzdržani. Želimo vidjeti učinke u odnosu na ono što imamo sada i ako je to jedini način da se poboljša stanje, onda smo u svakom slučaju otvoreni za tu ideju“, rekao je saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP).

“Imam dva sina. Nažalost tada je bio zamrznut vojni rok i nisu ga odslužili. Što ćemo s tim generacijama koje su prošle? Što će biti s tim ljudima? I o tome treba razmišljati“, rekao je saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe (DP).

Baš iz tog razloga bit će nužno odrediti i nultu generaciju s kojom će sve krenuti.

“Mislim da ima pametnijih stvari za uložit, da bi se to provelo trebalo bi se sprovest kako spada“, rekao je Pavle iz Zagreba.

“Kad kažu odrasli „a treba vas sve u vojni rok“ mislim da pritom samo misle da se treba iživljavati na nama“, rekla je Andrea iz Zagreba.

“Što je, je. Treba biti spreman na sve jer se nikad ne zna. Mislim da ima neke dobre strane u tom, ali nije za svakoga“, rekla je Azra iz Bihaća.

Komentari
Prethodni članakIz Doma kulture pozivaju na otvorenje izložbe Jelene Sokić “We are all one”
Sljedeći članakU kinu pogledajte: Gru i Malci ponovno u akciji u novom nastavku “Neustrašivi špijuni”