Spominje se i ukidanje beneficiranog radnog staža vozačima autobusa i tramvaja u gradskom prijevozu koji danas rade u puno boljim vozilima nego prije pa bi, prema tomu, također trebali voziti do 67 godine.

 Vlada reformom mirovinskog sustava planira podignuti dob umirovljenja. Muškarci trenutačno mogu u mirovinu sa 65, a žene sa 62 godine. Nakon reforme i jedni i drugi bi od 2033., dakle za 15 godina, morali raditi do 67. godine života.

Planira se i ukidanje beneficiranog radnog staža za neka zanimanja. Spominju se vozači autobusa i tramvaja u gradskom prijevozu koji danas rade u puno boljim vozilima nego prije pa bi, prema tomu, mogli voziti i sa 67 godina.

„Jedino onaj tko zaista smatra da u Hrvatskoj ima puno stanovnika koje treba pogaziti može donijeti takvu odluku”, rekao je Anto Jelić iz Sindikata vozača i prometnih radnika.

Odete li u prijevremenu mirovinu, ona će vam biti još manja. Plan je snažnije kažnjavati ranije umirovljenje, čemu se oporba protivi.

„Borit ću se protiv toga da se ljudi kažnjavaju jer prijevremena mirovina nije izbor građana nego nešto što moraju napraviti u trenutku kad su suočeni ili sa teškoćama u radu poslodavca ili sa prestankom rada poslodavca”, rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

„Očito da vlada sluša Bruxelles i da želi raditi po diktatu Bruxellesa, a ne za hrvatske građane”, rekao je saborski zastupnik Mirando Mrsić (SDP).

Reforma uključuje i jačanje drugog mirovinskog stupa, a iz Vlade još ne otkrivaju bi li to značilo veća izdvajanja iz plaća. Za dvije godine planira se uvesti nacionalna mirovina za sve starije od 65 godina koji nemaju dovoljno radnog staža.

Kako je Vlada zamislila da građevinski radnik, na primjer zidar, taj posao obavlja gotovo do svoje sedamdesete godine, još uvijek nije jasno. Onaj koga zdravlje i genetika posluže, možda će u tomu i uspjeti. Međutim, većina će do te dobi biti samo za nešto lakše i jednostavnije poslove. Sve se više čini kako današnji radnici ne odvajaju novac u fondove za stare i crne dane jer te dane neće niti doživjeti. S posla će Hrvati uskoro moći samo u grob. (Ž.G./SBplus)

Komentari