Mijenja se Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita, tako da buduće polaznike autoškola čekaju velike novosti u načinu polaganja vozačkog ispita.

Udruženje autoškola Hrvatske gospodarske komore od zakonodavca je zaprimilo Nacrt Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te načinu izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču, piše portal Srednja.hr.

Snimanje polaganja vožnje

Prva novost koja se predlaže je ta da je ispitivač tijekom provedbe ispita obvezan koristiti sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS), te pohranjuje sve podatke na server. Zakonodavac obrazlaže kako se snimanjem omogućuje kvalitetnije praćenja provedbe ispita, nadzor rada ovlaštenog ispitivača, analiza procesa polaganja vozačkog ispita, a i mogu se bolje utvrditi činjenice koje su prethodile rezultatu ispita.

Instruktor na ispitu više neće sjediti naprijed

Predsjednik Udruženja Denis Ožegović kaže kako nije jasan razlog izostavljanja instruktora vožnje sa svog radnog mjesta. 

“Stav Udruženja autoškola, ali brojnih instruktora i dijela ovlaštenih ispitivača jest da je ovakav prijedlog neopravdan i neutemeljen. Budimo pošteni i priznajmo da ovlaštenog ispitivača stavljamo u zahtjevan položaj – mora provoditi ispit, praktično i na devet različitih vozila i njihovih osobina dnevno, upisivati na tablet uređaj počinjene pogreške kandidata, a za to vrijeme mora imati punu pozornost usmjerenu na odvijanje prometa, kako bi mogao na vrijeme reagirati u opasnoj situaciji”, rekao je Ožegović za portal Srednja.hr.

Uz ove dvije novosti Nacrtom Pravilnika propisuju se i neka druga pravila. Jedan od prijedloga zakonodavca je da kandidat može polagati vožnju i prije završetka osposobljavanja, a najranije ako mu je preostalo još tri sata do završetka minimalnog propisanog plana i programa uz uvjet da se osposobljavanje završi najmanje 48 sati prije polaganja ispita. Iz Udruženja autoškola predložili su brisanje ovih 48 sati, jer smatraju da se tako nepotrebno ograničava priprema kandidata.

Bez krovnih ploča tijekom polaganja ispita

Prijedlog iz novog Pravilnika je i da se vozački ispit provodi na vozilu na kojem nema krovne ploče za označavanje vozila autoškole i koje mora imati držač kamere za snimanje provedbe vozačkog ispita na vjetrobranskom staklu.

 

Komentari
Prethodni članakVIDEO: Kako se Hrvatska predstavila Europskoj uniji, pogledajte službeni spot našeg predsjedanja
Sljedeći članakFran Rakonić državni prvak u tenisu