Nova osobna iskaznica koju od ovoga tjedna možete zatražiti, zamjenjivat će i zdravstvenu iskaznicu, a unutar EU i putovnicu. Od ponedjeljka 2. kolovoza u upotrebu su ušle nove osobne iskaznice koje prije svega donose višu razinu sigurnosti, ali i neke vrlo korisne funkcionalnosti.

Osim već elektroničkog nosača podataka, čipa koji postoji već na iskaznicama, nova e-osobna imat će i beskontaktni čip s biometrijskim podacima prikaza lica te otiscima dva prsta. To će omogućiti da se iskaznica očitava čak i pomoću mobitela, te će, kako je najavio ministar Davor Božinović, građani moći pomoću besplatne aplikacije jednostavno se prijavljivati u sustav e-građani te koristiti e-usluge, primjerice digitalni potpis putem mobitela ili tableta, prenose vijesti.hr.

“Osobna iskaznica postaje biometrijska isprava, ima status pune isprave na području EU-a kao putovnica pa će omogućiti brži prelazak kontrola na graničnim prijelazima i neometan prolaz kontrole u zračnim lukama. Također, e-osobna objedinit će osobnu i zdravstvenu iskaznicu te će sadržavati i matični broj”, kazao je Božinović.

Cijena izrade novog dokumenta će u redovnom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe iznad 70 godina – 70 kuna. Cijena za žurni postupak se ne mijenja, rekao je ministar.

Za djecu do 18 godina, izradu prve osobne iskaznice financirat će država za što je ove godine osigurano 1,5 milijuna kuna.

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

Komentari
Prethodni članakProtekli tjedan policija utvrdila 266 prometnih prekršaja u Brodsko-posavskoj županiji
Sljedeći članakVečeras u novogradiškom kinu Ja, Daniel Blake