Povodom ovogodišnje elementarne nepogode izazvane sušom na području Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić dostavio je medijima priopćenje za javnost u kojem piše kako su štete na području BPŽ procijenjene na 205,5 milijuna kn. je priopćenje za medije.

Dugotrajno sušno razdoblje, ekstremno visoke temperature i nedostatak oborina, naročito tijekom srpnja i kolovoza 2012., zahvatilo je čitavo područje Brodsko-posavske županije. Prouzročene su velike štete na poljoprivrednim usjevima, naročito kukuruzu, soji, šećernoj repi, suncokretu, krmnim i povrtnim kulturama, te višegodišnjim nasadama.

Stanje usjeva i nasada nije nimalo optimistično jer su se visoke temperature i u tlu i u zoni korijena popele do 37°C . Uslijed toga, zaustavljeni su svi procesi, tako da biljka nije u stanju uzeti vodu koje možda negdje još i ima. Rezultat je potpaljen kukuruz s malim i uvrnutim kipovima. Jednako loše prolaze i ostali usjevi koji sazrijevaju prije vremena, a velike štete se bilježe i na krmnim kulturama, te povrću. Uslijed nastavka sušnog i vrućeg razdoblja i na vinovoj lozi gdje su do sada bilježene najmanje štete, borbe su manje, a time i očekivani urod.

Visoke ljetne temperature zraka i nedostatak oborina uzrokovali su brojne probleme i u ribnjačarskoj proizvodnji. Naime, u oplićalim ribnjacima sa smanjenim volumenom vode u njima visoke temperature od 35° C koje su trajale i po desetak dana prouzročile su veće zagrijavanje vode. U takvim uvjetima sve toplo vodne vrste riba, naročito šaran doživljavaju stres, kaliraju, a učestala je i pojava bolesti kože i škrga te pojava parazita, uslijed čega jednogodišnje ribe ugibaju. Negativna vodna bilanca u odnosu na tehnološke potrebe imati će negativne posljedice i u iduće tri godine, posebice u mladičnjacima zbog nedostatka mlađa u trogodišnjem ciklusu.

Nakon donošenja Odluke o proglašenju stanja elementarne nepogode izazvane sušom na čitavom području Brodsko-posavske županije, 14. kolovoza 2012. Zaduženo je Županijsko povjerenstvo za procjenu štete da putem svih općinskih i gradskih povjerenstva poduzme aktivnosti i mjere propisane važećim zakonom i metodologijom za procjenu nastalih šteta. U tijeku je zaprimanje prijava svih oštećenika u ovom postupku, a u nastavku dajemo orijentacijski pregled oštećenih i uništenih poljoprivrednih kultura, nasada, te ribnjačarskih površina, kako slijedi:

Vrsta kulture Zahvaćena površina
Kukuruz 16.000 ha
Soja 5.300 ha
Šećerna repa 1.600 ha
Suncokret 1.300 ha
Krmno bilje, livade i pašnjaci 5.000 ha
Povrtne kulture 390 ha
Vinogradi 245 ha
Voćnjaci 2.100 ha
Ribnjačarske površine 1270 ha

POSLJEDICE ZA STANOVNIŠTVO I GOSPODARSTVO

Ovako sušno razdoblje smanjiti će prinose, a time i ukupne očekivane prihode na poljoprivrednim gospodarstvima.

Oštećenja poljoprivrednih kultura se kreću od 30 – 90%, vinove loze oko 30%, dok su voćne vrste već pretrpjele oštećenja od mraza i uz sušu one su i do 100%. Materijalna šteta od suše u ovom trenutku procjenjuje se na 140 milijuna kn.

Na ribnjačarskim površinama od 1270 ha štete se procjenjuju na 2,9 milijuna kn.

Ranije utvrđene štete od elementarne nepogode izazvane mrazom na području Brodsko-posavske županije iznose 62,6 milijuna kn.

Dakle, ukupna materijalna šteta u ovom trenutku procjenjuje se na 205,5 milijuna kn, a konačnu procjenu imati ćemo nakon obrade podnesenih prijava iz svih 26 općina i 2 grada Brodsko-posavske županije.

 

Neophodna je financijska pomoć poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se u blažile posljedice suše, stoji u priopćenju župana BPŽ Danijela Marušića.

Autor: BPŽ

Komentari
Prethodni članakSutra u Jutarnjem listu o tajnom sastanku SDP- ovaca u Novoj Gradiški
Sljedeći članakU proteklih sedam mjeseci pad kaznenih djela u odnosu na 2011.