Žitelji općine Staro Petrovo Selo ovog vikenda obilježavaju Dan općine i 31 godinu od osnivanja ove jedinice lokalne uprave i samouprave. Nakon svečanog dijela obilježavanja Dana općine, svečane sjednice Općinskog vijeća na kojoj je ocijenjen rad u proteklom razdoblju i izneseni planovi za sljedeći period, održan je zabavni dio obilježavanja, uz natjecanje udruga u kuhanju čobanca, brojne sadržaje za djecu, a zabava je nastavljena do dugo u noć uz koncert Tamburaškog sastava “Satir” i legendarnog “Prljavog kazališta”.

Sve je počelo u jutarnjim satim svetom misom koju je predvodio vlč. Ivan Nikolić, župnik u Starom Petrovom Selu i dekan Novokapelačkog dekanata, potom su položeni vijenci kod spomenika poginulima hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i i Stjepanu Radiću.

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Marko Dumenčić, a potom je o radu općine u proteklom periodu progovorio i načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis.

Svečanosti su bili nazočni brojni gosti i uzvanici, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, župan Danijel Marušić, načelnici općina s novogradiškog područja, predstavnici društvenog,, kulturnog i javnog života općine:

– Suradnja Općinskog vijeća Općine Staro Petrovo Selo i načelnika bila je na zavidnoj razini, imali smo dobru suradnju, realizirali projekte koje smo planirati, ali isto tako i dogovorili se za realizaciju novih. Uglavnom, sve odluke koje smo donosili bile su u korist mještana naše općine – rekao je, između ostalog, otvarajući svečanu sjednicu predsjednik Općinskog vijeća Općine Staro Petrovo Selo Marko Dumenčić.

Načelnik Nikola Denis: Brojni projekti, briga o svakom naselju, ali u središtu svega čovjek

Na aktualne i realizirane projekte u ovoj i proteklim godinama osvrnuo se potom i načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis:

– Prije svega iskoristio bih priliku da svim žiteljima općine čestitam Dan općine. Poseban je ovo dan koji slavimo i prisjećamo se svega onoga što smo radili tijekom proteklog programskog razdoblja. Uz realizirane projekte, istaknuo bih i niz aktivnosti kako bi potaknuli naše poduzetnike na pokretanje obrta putem mjera samozapošljavanja.

Sada, nakon pet godina možemo vidjeti da se, zahvaljujući tim mjerama, broj obrta na području općine povećao za 50 posto. Prije pet godina imali smo 50 obrta, sada ih imamo 75. To znači da smo uspjeli na neki način, uz državne i općinske mjere, potaknuti mlade da se pokrenu i ostanu na ovim našim prostorima. Zbog toga sam iznimno sretan i ponosan.

Što se tiče projekata, drago mi je što mogu reći da smo nakon sedam godina mandata postali bogata općina; naime svaka obitelj koja ima puno djece je bogata obitelj, tako možemo reći i za našu općinu. I na to smo ponosni.

Imamo 13 naselja u našoj općini, osam vatrogasnih društava, četiri nogometna kluba, tridesetak udruga, kilometre nerazvrstanih cesta, raznoraznih potreba i drago nam je smo sve to kroz ove godine uspjeli uklopiti u jednu uspješnu priču i pomalo ulagati u sva ta naselja.

Ono što bih htio izdvojiti, u protekloj godini smo uspjeli ishoditi lokacijsku dozvolu za kanalizacijski sustav za zapadni dio Starog Petrovog Sela, Godinjak i Tisovac.

U sljedećem razdoblju ćemo se potruditi i krenuti u izgradnju tog sustava. Naravno, tu je i vodoopskrba u koju je uloženo preko 70 milijuna kuna. Uspjeli smo to dovesti do 85 posto završenosti i dobre priključenosti. Tu su i ulaganja u nerazvrstane ceste. Protekle smo godine uložili u nerazvrstanu cestu u Vrbovi, slijedi nam potpis ugovora za cestu u Blažević Dolu, raspisana je javna nabava za nerazvrstanu cestu u Lazama. Tu su i društveni domovi u koje smo nastojali maksimalno uložiti, uskoro će biti završen društveni dom u Štivici, sljedeće godine će biti uređen dom u Tisovcu.

Dugačak je taj niz projekata, ali ja bih rekao da su u fokusu svega ljudi i njihova dobrobit. Sve ove smo godine nastojali ulagati u svako naselje u općini, nismo nikoga zaboravili i ja vjerujem da je to nekakva priča koja će ostati s nama i u budućnosti – kaže načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis.

Brojne udruge, srce svake općine, uz Općinu Okučani, jedini ostavili cijene vrtića na istoj razinIzuzetno su ponosni i na svoje udruge:

– Veliki broj udruga je naš ponos, svi oni daju svoj doprinos ukupnom životu i radu općine. Ove godine je i velika obljetnica Rukometnog kluba u Starom Petrovom Selu, stoga ćemo ići s rekonstrukcijom tribine i svlačionica na igralištu, nastavljamo ulagati u Vrbovu, u Komarnici planiramo obnoviti krovište na društvenom domu, u Štivici planiramo urediti prilaze domu i okoliš, pripremamo projekte za nerazvrstane ceste, nastojat ćemo ulagati i u pojedine poljske puteve kako bi se osigurao nesmetam promet.

Ponosni smo na činjenicu da smo zadržali cijenu vrtića, na razini bivših 300 kuna, svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću, spremni smo za upis 97 djece, osiguran je još dodatni prostor za djecu, a planiramo izgraditi i polivalentnu dvoranu za djecu vrtića – zaključio je načelnik Denis.

Riječi pohvale na svemu učinjenom općinskoj vlasti i načelniku Denisu uputili su i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić:

– Uz čestitke žiteljima uz Dan općine, želimo zahvaliti općinskoj vlasti na svemu realiziranom. Ono što nam je doista drago da se općina razvija na bolje, čestitamo načelniku Denisu i svim odgovornima koji su uspjeli ovu općinu učiniti prekrasnim mjestom za život – dodali su.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Staro Petrovo Selo svojim glazbenim nastupom uveličali su članovi Zbora umirovljenika općine Staro Petrovo Selo “Zlatna grana”.

 Komentari
Prethodni članakČobanijadom i odličnim koncertom legendarnih “Prljavaca” završen prvi dio obilježavanja Dana općine SPS
Sljedeći članakU Kino Nova Gradiška stižu: “Bajkeri”