Danas je u Slavonskom Broduodržana redovita konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica Kata Nujić istaknula povoljno stanje sigurnosti na području policijske uprave za prva dva mjeseca uz usporedbu sa stanjem u prva dva mjeseca prošle godine, sukladno informaciji o stanju sigurnosti.

O riješenim imovinskim kaznenim djelima i razbojništvu koje se sinoć dogodilo u Novoj Gradišci, govorio je načelnik Odjela kriminalističke policije Zlatko Vujčić, koji je osim toga ukazao na kaznena djela krađe od starijih osoba. Naime, na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške evidentno je nekoliko slučajeva, kojom prilikom dvije ili tri mlađe ženske osobe dolaze u stanove ili obiteljske kuće uglavnom starijih osoba, nudeći i prezentirajući razne masažere ili slično, te pritom od osoba ukradu novac ili dr. U ovakvim slučajevima važna je samozaštita, te oprez prilikom puštanja osoba u kuću. Istaknuo je i važnost pravovremene dojave policiji.

Između ostalog je pozvao na oprez građane koji pale suhu travu i korov, čisteći svoje poljoprivredne površine, jer su evidentrni slučajevi kada se nekontrolirana vatra proširi na šumu, druge nasade ili objekte pri čemu nastaju velike materijalne štete. Glasnogovornica je pritom podsjetila na pridržavanje Odluke Županije brodsko-posavske o paljenju vatre na otvorenim prostorima i poštivanje odredbi Zakona o zaštiti od požara.

 

U dva mjeseca 2012. godine Policijska uprava je evidentirala 278 kaznenih djela. U odnosu
na dva mjeseca 2011. godine bilježi se pad za 101 kazneno djelo ili 26,6%. Od ukupnog broja kaznenih djela 126 je bilo po poznatom pocinitelju, a 152 kaznena djela po nepoznatom pocinitelju. Naknadno su otkrivena 64 kaznena djela ili 42,1%, a 88 kaznenih djela
je ostalo nerazriješeno. Ukupna razriješenost kaznenih djela iznosi 68,3%, a u dva mjeseca 2011. godine je iznosila 72%. Tijekom protekla dva mjeseca naknadno su otkriveni pocinitelji za 13 kaznenih djela koja su u ranijim razdobljima evidentirana kao kaznena djela s nepoznatim pociniteljima. S ovim kaznenim djelima, ukupna razriješenost iznosi 73%, a u 2011. godini je iznosila 76,5%. U strukturi kriminaliteta ukupno je: 233 kaznena djela opceg kriminaliteta od kojih je 11 poČinjeno na štetu maloljetnika i djece, 25 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, 12 kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, 6 kaznenih djela iz oblasti sigurnosti cestovnog prometa i 2 kaznena djela organiziranog kriminaliteta.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakU Brodsko- posavskoj županiji obilježen svjetski dan voda
Sljedeći članakIzborna skupština HSLS- a