U I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2019./2020. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 47.481 učenika u 2.217 razrednih odjela. To je 245 mjesta manje nego lani (47.726), ali je broj razrednih odjela u odnosu na 2018. povećan za osam.

U ljetnom krugu upisa u srednje škole na području Brodsko – posavske županije upisano je 94% učenika, no za onih 6% koji od prve nisu upisali željeno zanimanje ostalo je dovoljno slobodnih mjesta i za jesenski rok. Od ukupno 11 srednjih škola, u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, u njih 7, ostalo je 96 slobodnih mjesta.

Sutra počinje jesenski rok za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. Od srijede, 21. kolovoza u podne, učenici će se moći prijaviti za zanimanja u kojima je još ostalo slobodnih mjesta.

Odabir obrazovnih programa bit će zaključan 27. kolovoza 2019. godine kada će se započeti s ispisom prijavnica, dok će konačne ljestvice poretka biti objavljene 29. kolovoz, a dostava upisnica u srednje škole je 30. kolovoza 2019. godine.

U Slavonskom Brodu mjesta je dovoljno u svim zanimanjima za one koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku. I sada će moći birati između gimnazijskih, četverogodišnjih pa sve do pomoćnih dvogodišnjih zanimanja.

U prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, tradicionalno je ostalo podosta mjesta jer većina ‘pomalo’ zazire od prirodnih znanost. Prilika je to za osmero učenika koji nisu upali nigdje tijekom prvog roka. U općoj je gimnaziji, pak, tek jedno slobodno mjesto.U slavonskobrodskoj Glazbenoj školi slobodna su dva mjesta, a u Industrijsko-obrtničkoj školi, njih trinaest – deset za montera i obrađivača rezanjem i deformacijom, dva za pomoćnog limara i jedno za elektromehaničara.

Najviše je slobodnih mjesta, čak 45, ostalo u Obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, koja može primiti još zainteresiranih za zanimanja pekara, mesara, stolara, krojača, pomoćnog krojača, keramičara, montera suhe gradnje te pomoćnog soboslikara. U svim je slučajevima riječ o trogodišnjim zanimanjima, dok je novo četverogodišnje zanimanje u toj školi, ono za modnog tehničara, popunjeno već u prvom roku.

Najvećem interesu đaka usprkos, nekoliko je slobodnih mjesta ostalo i u popularnoj Medicinskoj školi koja u trogodišnjem zanimanju njegovatelja ima prostora upisati još troje učenika.

U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, poznatijoj kao ‘Poljoprivredna’, ostalo je šest mjesta – četiri za trogodišnja zanimanja mehaničara poljoprivredne mehanizacije i cvjećara te po jedno u četverogodišnjim zanimanjima ‘fitofarmaceut’ i ‘agrotehničar’.

18 mjesta ima i u novogradiškoj Industrijsko-obrtničkoj školi.

Foto: screenshot/SBtv

Izbor je uistinu raznovrstan i vjerujemo da će 96 slobodnih upisnih mjesta biti dovoljno za sve zainteresirane učenike.

Zbog kratkoće jesenskog roka iz srednjih su škola apelirali na sve kandidate neka se obavezno drže svih zakazanih datuma te naglasili kako se za upis na preostala slobodna mjesta u jesenskom roku mogu kandidirati samo oni učenici koji se nisu upisali u srednju školu u ljetnom upisnom roku.

Foto: pixabay 

 

Komentari
Prethodni članakJoš jedna prometna nesreća na raskrižju Ulice Miroslava Kraljevića i Zrinskih
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: U četvrtak ”Dora istražuje izgubljeni grad”