Iako i najnoviji podaci ne idu u prilog stanju na tržištu rada županije, te, svakodnevno bilježe nove ulaske u evidenciju nezaposlenosti ( najnovije brojke govore kako smo županijski prešli magičnu brojku od 18 tisuća ) savjetodavci za zapošljavanje svakodnevno govore kako traženju posla treba pristupiti proaktivno, što god to značilo u trenutku kada slobodnih radnih mjesta, gotovo da i nema, županija, raznim projektima i poticajnim mjerama, nastoji animirati vojsku nezaposlenih

Jedan od poteza je predstavljen  i na nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko posavske županije kroz Sporazum o partnerstvu za zapošljavanje.

Potpisnici sporazuma su članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, koji su relevantni dionici na tržištu rada na županijskoj razini. Spomenutim sporazumom definirana su područja podrške u samozapošljavanju koju pružaju pojedini partneri, na način da da se svima onima koji žele biti sami sebi šef, odnosno, samo-zaposliti se, treba pružiti maksimalna podrška u svakom obliku i koraku  poduzetničkog pothvata.

 

Svi sudionici sjednice pozdravili su i inicijativu za formiranje Partnerstva za samozapošljavaje unutar kojeg bi trebale biti opisane aktivnosti koje će, u smislu olakšavanja samozapošljavanja, pružiti svi partneri uključeni u priču. Sporazum su,  uz predstavnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje , potpisali i predstavnici županije, Hrvatska gospodarska komora, županijska komora, Obrtnička komora, Industrijski park Nova Gradiška i Razvojna agencija grada Slavonskog Broda.

 

Sastavni dio sporazuma čini popis aktivnosti, kao i zadužene osobe, ali i vrijeme pružanja usluga svima onima spremnima samozaposliti se. Sporazum je temelj za stvaranje partnerstva, kako bi se, dugoročno, otvorila i mogućnost financiranja projekata samozapošljavanja iz fondova Europske unije.

 

Zaključak svih članova Upravog odbora Lokalnog partnerstva za zapošljavanje je kako bi među svim sudionicima, ali i potencijalnim kreatorima radnih mjesta trebala postojati operativna suradnja na način da svi partneri u postupku samozapošljavanja pružaju adekvatnu podršku nezaposlenim osobama tijekom čitavog procesa samozapošljavanja.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPriznanje Hrvatske udruge radija i novina – Radiju Nova Gradiška i Radiju Slavonija
Sljedeći članak… Anđeli, čuj pjevaju… slava Bogu na nebu…