Ležaljka i mrak, daleko od gradskih svjetala, su sve što vam treba da bi u noći na četvrtak uživali u kiši meteora. Uvjeti za opažanje trebali bi biti odlični, a pogled će jedino kvariti sjaj Mjeseca

Kiša meteora poznata i kao ‘suze svetog Lovre’ svoj će vrhunac ove godine imati u noći na četvrtak, kad će brojni zaljubljenici u astronomiju tražiti najbolje mjesto za pogled prema nebu, daleko od ometanja gradskih svjetala. 

Meteorski roj Perzeida svake godine ima maksimum aktivnosti oko spomendana svetog Lovre, koji je na današnji dan, a prema prognozama roj meteora bi maksimum aktivnosti trebao imati u srijedu navečer. Iz Hrvatskog astronomskog saveza kažu da se očekuje prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat. Uvjeti za opažanje također bi trebali biti izvanredni do otprilike 0.30 sati. Tad izlazi Mjesec i njegov sjaj će ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. No, sve do zore uvjeti bi trebali biti izvrsni. 

U većem dijelu zemlje noć na četvrtak bit će prilično topla, uz mjestimičnu naoblaku koja bi mogla pokvariti doživljaj, a kako bi uživali u pogledu na meteore, nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, zgrabite ležaljku i uživajte. 

Iz Hrvatskog astronomskog saveza navode da će se osim najljepšeg meteorskog roja moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije i Mjesec i Mars, pa će diljem Hrvatske organizirati promatranja teleskopom. 

Meteorski roj nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca, a ono što možemo vidjeti na nebu su djelići kometa koji presijecaju putanju Zemlje. Dok Zemlja prolazi kroz taj oblak tisuće čestica izgaraju u susretu s atmosferom te taj trag vidimo na noćnom nebu. Vidimo ih u zrakastom uzorku, gdje se radijalno šire od jedne točke. Ta se točka naziva radijantom, a prema njezinom položaju na nebu, meteorski roj je dobio i ime. Radijant Perzeida je u zviježđu Perzeja.

Hrvatski astronomski savez na svojoj Facebook stranici naglašava NE PROPUSTITE SUZE SV. LOVRE, a tekst u cijelosti pročitajte OVDJE. 
 
 
Foto: Ilustrtacija
Izvor: 24sata 
Komentari
Prethodni članakKONCERT ZA DUŠU: Sutra u Gradskom parku gostuje Paula Jusić
Sljedeći članakOve godine NG ljeto u Gradskom parku, donosimo program