Od 1. siječnja 2020. minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosit će 3.250 kuna neto, odnosno 4.062 kune bruto. U skladu s tim, ministrica znanosti i obrazovanja donijela je odluku o minimalnoj studentskoj satnici u 2020. godini.

– Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu za 2020. godinu iznosi 25,39 kuna, stoji tako u službenoj odluci koju je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, još je prošle godine na snagu stupio prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova, kojim je minimalna satnica za studente unificirana na državnoj razini. Zakon propisuje da se ona izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.

Odluka Ministarstva o minimalnoj satnici na snagu stupa od 1. siječnja 2020. godine. Podsjetimo za kraj, osim studentskog ‘minimalca’, raste i naknada za korisnike mjere stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, koja je usklađena s minimalnom neto plaćom i iznosit će 3.250 kuna, o čemu više čitajte ovdje.

Izvor/Foto: Srednja.hr/ Ilustracija/Internet

Komentari