Ukupno 230 učenika u 12 razrednih odjela i ove će godine u svoje programe upisati slavonskobrodska Obrtnička škola koja odnedavno ‘nudi’ i jedno četverogodišnje zanimanje – modni tehničar. Na izbor učenicima koji jednog dana žele zarađivati radeći vlastitim rukama su i smjerovi stolar, keramičar, monter suhe gradnje, soboslikar, pekar, mesar, krojač, ali i konobar, frizer, kuhar.

Upravo svi koji upišu neko od tih zanimanja mogu postati kandidati za Javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koji će biti objavljen u rujnu. Druga faza „poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja” ‘teška’ je čak 250 milijuna kuna.

Između ostalog, taj će novac biti usmjeren prema stipendijama učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima iz sustava vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja.

Obrtnička škola Slavonski Brod upise u prvi razred ‘otvara’ u ponedjeljak, 27. srpnja, a kandidati će im, s pristupnicom i ostalom dokumentacijom, moći pristupiti do 29. srpnja u periodu od 8 do 17 sati. Sve dodatne informacije o upisima moguće je pronaći OVDJE.

Krajem veljače prošle godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta osiguralo je zakonski okvir i sredstva za udvostručenje iznosa stipendija za sve koji upišu deficitarna obrtnička zanimanja.

Za cijelu prošlu godinu takvi su učenici dobili sveukupno 18 tisuća kuna stipendijskih potpora, što će se na kraju trogodišnjeg obrazovanja popeti na iznos od 54 tisuće. Onima koji, pak, djecu uzimaju na naukovanje, iznos potpora povećan je s maksimalnih 150 tisuća kuna na čak pola milijuna kuna. Slične uvjete očekuju i stipendisti ove godine.

Osim stipendije Ministarstva, slavonskobrodskim učenicima koji se odluče za Obrtničku školu na raspolaganju će biti i niz drugih financijskih potpora pa i onih koje nude privatnici. Primjerice, ranijih je godina mesnica Bebrinka učenicima nudila stipendiju godišnjeg iznosa deset tisuća kuna, besplatan prijevoz na praksu tijekom školovanja te sigurno radno mjesto.

Izvor: SBplus 
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari